Salade Caprese

Mozzarella / Zomer

Hier maakt Tjitze een Nederlandse ‘east meets west’-variant op de Italiaanse klassieker: salade caprese. De verschillende soorten tomaten combineren mooi met deze zeer smaakvolle buffelmozzarella. Geen Nederlandse klassieker maar een klein uitstapje naar Italië, waar veel Nederlanders hun vakantie vieren en genieten van deze heerlijke salade.

Gebakken tomatensoep

Tomaat / Zomer

Soep kan altijd. Is het als voorgerecht, om vier uur ’s middags of als lunch: soep verwarmt en geeft troost. Deze variant is een twist op de alom geliefde tomatensoep.

Salade met gerookte makreel

Bieten / Lente / Makreel / Quinoa / Zomer

Deze salade is helemaal anno nu: een frisse salade van gerookte makreel, quinoa en yoghurt. Gezond en lekker!

Hachee van Texels lamsvlees

Knolselderij / Lam / Lente / Zomer

Hachee is een gerecht dat tot de typische Hollandse keuken gerekend wordt. Het gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan doordat resten braadvlees opnieuw werden gebruikt, met groenten die op dat moment voorhanden waren. Ik maak het nog Hollandser, door het te combineren met lamsvlees van ons eigen Waddeneiland Texel.

Fryske dúmkes

Amandel / Herfst / Rietsuiker / Roomboter / Winter

In Jubbega, een klein Fries dorpje, stap ik op mijn fiets. Het is tijd om te helpen in de bakkerij van mijn pake – mijn opa. De dag begint vroeg, maar als ik op mijn fiets zit en de koude lucht rondom mijn gezicht voel, ben ik wakker. Op het moment dat ik over de […]

Harlingsla

Bieten / Haring / Lente / Zomer

Deze klassieke haringsla is een fris voorgerecht. Perfect om je Nederlandse diner mee te beginnen! De vette haring gaat erg goed samen met de frisse appel en de zoete biet.

Snert van doperwt en krabbetjes

Doperwt / Lente / Zomer

Snert staat voor de winter; één dag vorst en we zitten allemaal aan de snert. Deze variant is heerlijk in de zomer, op basis van verse doperwtjes met mooie, zacht gestoofde krabbetjes.

Vergeten groententuintje

Aardappel / Herfst / Knolselderij / Pompoen / Zomer

Een vrolijk vegetarisch gerecht bomvol groenten.  Met groenten kun je eindeloos variëren, in dit geval een vergeten-groententuintje op basis van verse groenten en zoetzure groenten.

Balkenbrij met pastinaak en gepofte boekweit

Boekweit / Herfst / Pastinaak / Varken / Winter

De klassieke balkenbrij wordt gemaakt van varkenskop die gekookt wordt. De bouillon van de kop wordt afgebonden met boekweitmeel en met het geplukte vlees wordt alles gemengd en in een bakblik gedaan. Na dit gekoeld te hebben, worden er plakken van gesneden. De plakken worden bebloemd en mooi krokant gebakken. Ik heb ervoor gekozen om […]

Garnalencocktail

Garnalen / Zomer

Deze simpele garnalencocktail heb je binnen no time in de keuken gemaakt. De appel geeft het gerechtje een frisse bite, en de manier van serveren maakt deze klassieker helemaal anno nu.