Hachee van Texels lamsvlees

Knolselderij / Lam / Lente / Zomer

Hachee is een gerecht dat tot de typische Hollandse keuken gerekend wordt. Het gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan doordat resten braadvlees opnieuw werden gebruikt, met groenten die op dat moment voorhanden waren. Ik maak het nog Hollandser, door het te combineren met lamsvlees van ons eigen Waddeneiland Texel.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

500 g lamsnek
Peper en zout
5 uien
2 tenen knoflook
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
2 dl rode wijn
50 g Amsterdamse ui
1/2 knolselderij
Olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

Voor het stoofvlees: doe peper en zout op de lamsnek en bak deze goudbruin in een bakpan aan beide kanten en doe in een stoofpan. Doe 4 uien in grove stukken gesneden, knoflook, tijm en rozemarijn in de bakpan en zet deze even aan en blus af met de rode wijn. Doe dit ook in de stoofpan en voeg water toe tot de lamsnek net onder staat. Laat de lamsnek op laag vuur ongeveer 4 uur gaar stoven met het deksel op de pan. Schep de lamsnek uit de pan als deze gaar is,  en pluk het vlees in grove stukken. Zeef het stoofvocht en laat het vocht inkoken tot een mooie dikke jus. Meng de jus weer met de lamshachee en breng op smaak met peper en zout. Snijd een ui in de lengte door de helft en bak in een beetje olijfolie donkerbruin op middelhoog vuur. Als de ui nog niet gaar is na het bakken, gaar deze dan nog ongeveer 15 minuten op 170˚C in de oven. Snijd de Amsterdamse uitjes door de helft en haal de schelpen los. Snijd de knolselderij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en bak deze in olijfolie mooi goudbruin. Dresseer de ingrediënten speels op het bord.

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Boerderij Hoogvliet

Boerderij Hoogvliet wordt gerund door de familie Hin. De boerderij ligt midden op het eiland Texel. Het bedrijf heeft ongeveer 120 hectare land. Het bedrijf heeft weiland voor zo’n 600 schapen en 60 zoogkoeien en heeft bouwland voor het verbouwen van suikerbieten, bloembollen en aardappelen.  De schapen zijn gegarandeerd van het Texelse ras. De lammeren worden diervriendelijk verzorgd en verblijven minimaal 100 dagen per jaar in de wei voordat ze naar het slachthuis op Texel gaan.

www.waddengoud.nl