Salade met gerookte makreel

Bieten / Lente / Makreel / Quinoa / Zomer

Deze salade is helemaal anno nu: een frisse salade van gerookte makreel, quinoa en yoghurt. Gezond en lekker!

Ingrediënten

250 g yoghurt
4 filets gerookte makreel
100 g quinoa
1 Granny Smith appel
1 gekookte rode biet
1/4 krop ijsbergsla

Bereidingswijze

Doe de yoghurt in een doek en hang deze op boven een lekbakje, of leg de doek in een zeefje op een litermaat en laat de yoghurt twee uur uitlekken tot het hangop is geworden. Maak de gerookte makreelfilet schoon door de huid en de graten te verwijderen en pluk de filet is grove stukken. Kook de quinoa in ruim water met een beetje zout in 15 minuten gaar. Snijd de Granny Smith appel en de gekookte biet in kleine reepjes van 3 mm bij 3 mm. Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes en meng deze met de gekookte quinoa, de biet en de appel. Doe de salade op het bord en verdeel de stukken gerookte makreel over de salade. Spuit de hangop er in stippen op met een spuitzak.

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Barbara en Jan Geertsema

“Barbara en Jan zijn traditionele vissers op het Wad, initiatief nemers van Goede Vissers, eigenaar van proeflokaal ’t Ailand, actief in Slow Fish wereldwijd en maken deel uit van het presidium Traditionele vissers van de Waddenzee. Ze verkopen vis, ook van collega vissers, aan consumenten op biologische markten en aan restaurants.

Jan en Barbara zorgen voor een korte keten van vis naar het bord. Een eerlijk gevangen vis die op traditionele wijze met staand want uit het water komt, vers, alleen in het seizoen gevangen. De vis zit maar heel kort in het net, wordt direct binnen gehaald en met zorg aan boord gebracht.

www.waddengoud.nl