Vergeten groententuintje

Aardappel / Herfst / Knolselderij / Pompoen / Zomer

Een vrolijk vegetarisch gerecht bomvol groenten.  Met groenten kun je eindeloos variëren, in dit geval een vergeten-groententuintje op basis van verse groenten en zoetzure groenten.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

2 grote aardappelen
1 dl melk, opgewarmd
100 g roomboter, gesmolten
200 g zoetzure groenten
1/4 knolselderij
1/4 flespompoen
1/4 bos peterselie
50 g croutons
Olie om in te frituren

Bereidingswijze

Schil de aardappel en snijd deze in grove stukken, kook ze daarna gaar en meng met de gesmolten roomboter en de warme melk. Breng op smaak met peper en zout. In dit recept heb ik enkele verschillende groenten zoetzuur gebruikt: pompoen, rammenas, gele wortel. Snijd de knolselderij en de flespompoen in staafjes van 1cm bij 1 cm en 5 cm lang. Bak deze in olijfolie mooi goudbruin en gaar op hoog vuur. Pluk de blaadjes van de peterselie en frituur deze krokant in een pannetje met olie. Gebruik de aardappelpuree als bodem, strooi hierover een krokant laagje van fijngehakte croutons. Steek daarna al je verschillende groenten hierin, zodat het een mooi vol tuintje wordt. Strooi daarna de gefrituurde peterselie eroverheen.

Tip: Voor dit recept kun je heel veel verschillende groenten en bereidingen gebruiken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit recept pas ik zelf altijd aan op de seizoenen; zo gebruik ik bijvoorbeeld in het voorjaar bospeen, in de zomer tuinbonen, in de herfst paddenstoelen en in de winter spruitjes.

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Adri Oppers

De groentekwekerij van Adri Oppers is een Brabants familiebedrijf waar drie generaties werkzaam zijn. Adri kweekt daar op een milieubewuste wijze de lekkerste groenten van het Brabantse land, van aardappelen, sla aardbeien tot witlof. De kwekerij van Adri staat in de hele omgeving bekend om zijn uitstekende kwaliteit.

www.groentekwekerij-oppers.nl

www.brabantsstreekgoed.nl