Fryske dúmkes

Amandel / Herfst / Rietsuiker / Roomboter / Winter

In Jubbega, een klein Fries dorpje, stap ik op mijn fiets. Het is tijd om te helpen in de bakkerij van mijn pake – mijn opa. De dag begint vroeg, maar als ik op mijn fiets zit en de koude lucht rondom mijn gezicht voel, ben ik wakker. Op het moment dat ik over de drempel stap van de bakkerij weet ik dat ik nooit iets anders wil dan met eten bezig zijn. Mijn passie is daar geboren, en diezelfde passie voel ik elke dag dat ik in de keuken sta.

Snack 4

Ingrediënten

280 g roomboter
340 g rietsuiker
6 g zout
15 g anijszaad
50 g gemalen amandelen
130 g water
670 g bloem

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160˚C. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een lap met een dikte van 0,5 cm. Snijd de lap in rechthoeken van 2 bij 4 cm. Leg de rechthoeken op een vel bakpapier en bak ze in 16 minuten af in de oven.

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Landgoud

De boerderij is gelegen pal aan de Groninger Waddenkust in een poldergebied met opstrekkende heerden, precies op de rand van een wierden- (terpen)gebied met veel akkerbouw. Het bestaat uit 50 ha akkerbouwgrond en daarnaast nog dijken en kwelder in het Waddenzee Werelderfgoed gebied. Al generaties lang boeren wij in deze kleistreek. Vanaf 1981 wonen en werken wij hier met veel plezier en enthousiasme op deze plek.

www.waddengoud.nl