Snert van doperwt en krabbetjes

Doperwt / Lente / Zomer

Snert staat voor de winter; één dag vorst en we zitten allemaal aan de snert. Deze variant is heerlijk in de zomer, op basis van verse doperwtjes met mooie, zacht gestoofde krabbetjes.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

1 streng krabbetjes
50 g zout
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
3 blaadjes laurier
2 l gevogeltebouillon
1 kg doperwten (of tuinerwten uit de viezer)
1 ui
1 winterwortel
1/4 knolselderij
4 plakjes gerookt spek
Peper en zout
Olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

Strooi royaal zout over de krabbetjes en verdeel de fijngesneden kruiden over de krabbetjes. Laat deze 24 uur rustig pekelen in de koelkast. Spoel het zout van de krabbetjes af en dep het vlees goed droog. Braad de krabbetjes aan in roomboter stoof deze zacht in bouillon gaar. Haal de krabbetjes uit de bouillon als ze gaar zijn. Zet de bouillon op met de doperwten en kook ze ongeveer 15 minuten. Als de doperwten gaar zijn, maak je ze met de bouillon fijn in de blender en. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

Voor de vulling van de soep:

Snijd de ui in de lengte door de helft en bak de helften in olijfolie op middelhoog vuur mooi donker (bijna zwart) tot ze gaar zijn. Snijd de wortel in de lengte in halve ringen van 1 cm en blancheer de ringetjes  kort tot ze beetgaar zijn. Snijd de knolselderij in blokjes van 1 cm en bak ze in olijfolie op hoog vuur mooi gaar. Snijd het spek in fijne reepjes en bak deze krokant. Snijd de krabbetjes van het bot af en bak deze aan beide kanten krokant.

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Theo Heijboer

Theo Heijboer is bedrijfsleider bij ERF BV. Een bedrijf dat ongeveer 20 jaar geleden opgericht in Lelystad, Flevoland. ERF is een bedrijf met een ecosysteem waarin landbouw, natuur en de verbinding met de burgers in balans is. Theo is samen met zijn bedrijf ERF, de grootste pastinaak teler van Nederland. Een voorbeeld hiervan is dat Theo 2 miljoen porties pastinaak per jaar teelt.

www.mijnboer.nl