Balkenbrij met pastinaak en gepofte boekweit

Boekweit / Herfst / Pastinaak / Varken / Winter

De klassieke balkenbrij wordt gemaakt van varkenskop die gekookt wordt. De bouillon van de kop wordt afgebonden met boekweitmeel en met het geplukte vlees wordt alles gemengd en in een bakblik gedaan. Na dit gekoeld te hebben, worden er plakken van gesneden. De plakken worden bebloemd en mooi krokant gebakken. Ik heb ervoor gekozen om het vlees zacht te garen met VOC-specerijen en de boekweit te poffen zodat deze lekker krokant wordt. De combinatie met pastinaak vind ik zelf heel mooi, je kunt zelf ook variëren met bijvoorbeeld knolselderij, aardpeer of peterseliewortel.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

50 g boekweit
2 el VOC-specerijen
500 g varkenswang (koontjes)
250 ml rode wijn
2 teentjes knoflook
1 ui, fijngesneden
2 takjes tijm
1 kg pastinaak
500 ml slagroom ongezoet
500 ml melk
1/2 l zonnebloemolie
1/4 bos peterselie

Bereidingswijze

Breng 1 liter water aan de kook met 1 eetlepel VOC-specerijen en zout naar smaak en kook de boekweit gaar. Giet dit af en leg de boekweit op een bordje te drogen op kamertemperatuur (1 à 2 dagen), tot de vlokken helemaal ingedroogd zijn. Braad de koontjes aan tot ze mooi goudbruin zijn en blus af met de rode wijn en voeg de knoflook, de ui, de tijm en de overgebleven eetlepel VOC-specerijen toe. Voeg water toe tot de koontjes onder staan en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat op middelhoog vuur rustig gaar koken gedurende ongeveer 3 uur. Haal het vlees als het gaar is uit het vocht en pluk het in losse sliertjes. Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes. Zet de blokjesop met de room en de melk tot de pastinaak geheel gaar is. Haal de pastinaak uit het vocht als hij gaar is  en maal fijn in de blender. Voeg eventueel wat kookvocht van de room en melk toe als het mengsel te dik blijft, tot je een mooie smeuïge puree krijgt.Zet een pannetje op met zonnebloemolie en laat goed heet worden (ongeveer 200˚C). Wees erg voorzichtig hiermee. Zet een leeg pannetje klaar met het zeefje erbovenop. Doe de boekweitvlokken voorzichtig in de hete olie en giet ze binnen 5 seconden af in het lege pannetje met  het zeefje, anders verbrandt de boekweit. Laat de hete olie afkoelen tot ongeveer 170˚C en frituur daarna de peterselie krokant en maak daarmee het gerecht mee af.

Voor het opmaken van het gerecht doe je een eetlepel pastinaakpuree op het bord en verdeel daar de sliertjes vlees over de puree. Maak het gerecht af met de krokante boekweit en peterselie

Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Den Elshorst

‘Den Elshorst’ is een eigentijdse, kleinschalige boerderij, met liefde voor het authentieke, landelijke leven. Naast het organiseren van diverse recreatieve activiteiten verzorgen eigenaren Ben Bruurs en Thea Moonen er prachtige weidevarkens. De vleesvarkens en zeugen lopen een groot deel van het jaar in de wei en hebben een plaggenhut als onderkomen.

www.brabantsstreekgoed.nl