Linzen met pompoen en eendenborst

Herfst / Linzen / Pompoen

Dit typische herfst gerecht laat Niven Kunz zien hoe je op een vrij simpele manier thuis gasten kan verwennen met een restaurant niveau gerecht.

Perentaart met maanzaadcrème

Maanzaad / Peer / Winter

Gedroogde appeltjes kunt u het hele jaar overal verkrijgen, net als gedroogde pruimen, abrikozen en rozijnen. Maar gedroogde peren, tja, er zijn toch stoofperen die je kunt bewaren? Waarom zou je dan peren gaan drogen om de winter door te komen? Welnu: sommige perenrassen zoals de Ossenpeer kunnen niet lang bewaard worden maar zijn wel […]

Heek met daslookboter en lentesalade

Daslook / Heek / Lente / Lente ui

Er zijn van die vissen die totaal niet tot de verbeelding spreken. Heek is zo’n vis. De naam klinkt al die bijzonder en hij ziet er ook niet spectaculair uit. Toch is heek een smakelijke vis die een beter imago verdient. De heek zwemt in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en doet sporadisch […]

Knolselderij met runderstoof

Herfst / Knolselderij / Rund / Winter

De knolselderij is onlosmakelijk verbonden met onze erwtensoep, maar het is ook een belangrijk ingrediënt in andere gerechten. Het bekendste Nederlandse ras is de Roem van Zwijndrecht. Er zijn echter meer soorten met bijzondere namen zoals Alba, Albatros, ‘Prager Reuzen’ en ‘Dolvi’. Vandaag eten we knolselderij met stoofvlees en curryrijst. Echt Hollands eten met Aziatisch […]

Venkelsalade met rivierkreeft

Herfst / Rivierkreeft / Venkel / Zomer

Rivierkreeft is eigenlijk een exoot. Hij komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse moerassen. Hij is in onze Hollandse sloot terecht gekomen en vormt nu haast een blaag. Daarom moeten wij hem lekker opeten! Het vlees is namelijk heerlijk zoet.

Maaltijdomelet met wilde spinazie

Aardappel / Ei / Lente / Spinazie / Zomer

Met ‘wilde spinazie’ is het net als met ‘wilde perzik’: het is een marketingtruc. Er is niets ‘wilds’ aan. Wilde spinazie groeit keurig op rijtjes i de koude kas. Het verschil met de gewone spinazie zijn de grillig gevormde, grove bladeren en stelen, de stevige structuur, de langere houdbaarheid en de vollere spinaziesmaak. Verse spinazie […]

Scheermessen met lente-ui en snijbiet

Lente / Lente ui / Scheermes / Snijbiet / Zomer

Voor de argeloze Hollandse toerist in Spanje komt het wellicht raar over, maar de mogelijkheid bestaat dat het in olijfolie en knoflook gebakken scheermesje in de paella rechtstreeks uit Nederland komt. Scheermessen of meshelften komen van oorsprong uit de Verenigde Staten en kunnen zonder quota bevist worden in de Zeeuwse Delta en het noordelijk gedeelte […]

Voorjaarspronkridder met snijbiet en flageolets

Flageolets / Lente / Snijbiet / Voorjaarspronkridder

Het is de paddestoel met de mooie lange naam die in een warm voorjaar als eerste de kop opsteekt. Hij pronkt om te laten zien dat hij de winter heeft doorstaan. De voorjaarspronkridder ruikt licht naar komkommer en smaakt volgens sommige mensen naar meloen. Vandaag gaat deze bijzondere zwam in een roerbakschotel met jonge snijbiet […]

Oosterscheldekreeft

Kreeft / Lente / Lente ui / Wortel

Het verhaal van de Oosterscheldekreeft is een succesverhaal. Een onbedoeld succesverhaal. Bij toeval ontstond er in de Oosterschelde een nieuw ecosysteem toen er voor de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren tachtig grote basaltblokken werden geplaatst. De blokken bleken onverwachte schuilplekken voor Europese zeekreeften die de strenge winter van 1963 hadden overleefd. De kreeften […]

Pasta met kokkels en tomaat

Kokkels / Tomaat / Winter

Goed nieuws voor kokkelliefhebbers. Kokkels worden tegenworodig in de Waddenzee op een duurzame wijze gevangen. Dus niet zoals vóór 1950 met grote zuigpijpen die de bodem te veel beroeren en het hele ecosysteem in de war brengen, maar met vissers die handmatig kokkels bevissen in gebieden met de hoogste kokkeldichtheid. ‘Waddengoud’ noemt men deze delicatesse. […]