Knolselderij met runderstoof

Herfst / Knolselderij / Rund / Winter

De knolselderij is onlosmakelijk verbonden met onze erwtensoep, maar het is ook een belangrijk ingrediënt in andere gerechten. Het bekendste Nederlandse ras is de Roem van Zwijndrecht. Er zijn echter meer soorten met bijzondere namen zoals Alba, Albatros, ‘Prager Reuzen’ en ‘Dolvi’. Vandaag eten we knolselderij met stoofvlees en curryrijst. Echt Hollands eten met Aziatisch accent.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

1kg runderstoofvlees, in stukken
50g boter
1 eetlepel bloem
1 liter runderbouillon
1 ui, met daarin 3 kruidnagels
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
1 laurierblad
2 winterwortelen, geschrapt
1 prei, in ringen
1 kleine selderijknol, in blokjes
150g champignons in partjes
3 sjalotten, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
100g crème fraîche
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Bestrooi het vlees met zout. Verhit de boter in een braadpan en braad het vlees erin aan. Strooi als het vlees rondom bruin is, de bloem erover e bak het nog kort; laat boter en bloem niet te donker worden. Voeg de bouillon toe als de bloem goed is opgelost. Doe de met kruidnagel bestoken ui in de pan met rozemarijn, tijm en laurier en stoof het vlees in anderhalf uur gaar. Zorg ervoor dat er voldoende vocht in de pan zit, giet er zo nodig af en toe een kopje heet water bij.

Kook de wortel, prei en knolselderij in een aparte pan water met zout beetgaar. Bak in een koekepan de champignons met de sjalot en de knoflook in een stukje boter. Haal de laurier en de ui met kruidnagels uit de pan met vlees. Snijd de uit in kleine stukjes. Voeg de groenten, champignons en ui aan het vlees toe, breng op smaak met zout en peper en roer op het laatst nog wat crème fraîche door de saus. Serveer er rijst met rozijnen en kerrie bij.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Paul Pronk

Paul Pronk teelt voornamelijk gekleurde penen, bieten en aardappelen. Daarnaast experimenteert hij met verschillende soorten radijs en gekleurde aardappelvarianten. Volgens Paul moet je iedere keer iets nieuws proberen, terwijl hij een watermeloenradijs uit de grond trekt. Steeds meer restaurants gebruiken dit soort producten in hun gerechten.

www.mijnboer.nl