Venkelsalade met rivierkreeft

Herfst / Rivierkreeft / Venkel / Zomer

Rivierkreeft is eigenlijk een exoot. Hij komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse moerassen. Hij is in onze Hollandse sloot terecht gekomen en vormt nu haast een blaag. Daarom moeten wij hem lekker opeten! Het vlees is namelijk heerlijk zoet.

Lunchgerecht 4

Ingrediënten

1kg verse rivierkreeftjes
2 grote of 3 kleine venkelknollen
1 sjalot
3 manderijnen
1 eetlepel honing
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel wittewijnazijn
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels (zelfgemaakte)mayonaise
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels Pernod

Bereidingswijze

Breng een grote pan met water en een flinke snuf zout aan de kook. De pan moet groot genoeg zijn om alle rivierkreeftjes in te koken. Doe de kreeftjes in de pan als het water kookt en draai het vuur dan laag zodat het water net onder het kookpunt blijft. Doe de deksel op de pan en laat de kreeftjes circa 8 minuten garen. Giet ze daarna af en laat ze afkoelen. Breek de koppen van de staarten.

De koppen kun je in een bak doen en invriezen om er later een lekere bisque van te maken.

Pel de rivierkreeftstaarten en snijd ze aan de bovenkant in om het darmkanaal te verwijderen net als bij garnalen. Bewaar de rivierkreeftstaarten in de koelkast tot de rest van de salade af is.

Pel en snipper een sjalot. Snijd een mandarijn doormidden en pers deze uit over de sjalot. Voeg de honing, mosterd, azijn en de olie toe en klop alles losjes door elkaar. Voeg dan de venkel toe en breng op smaak met een goede snuf peper en zout. Pel de andere twee mandarijnen en snijd deze daarna in dunne plakken, zodat je een prachtige doorsnede krijgt van de mandarijn.

Meng in een klein kommetje drie eetlepels mayonaise, een snuf paprikapoeder en een flinke scheut Pernod en serveer dit over de salade.

Estée Strooker

Estée won in 2010 Masterchef Nederland. Daarna ging het snel voor haar. Ze opende op haar 20ste haar eerste restaurant: ’t Amusement. Daar staat ze nog steeds met veel plezier in de keuken. Bij ’t Amusement bezorgt Estée haar gasten een verrassende en culinaire avond. Daarnaast runt ze Eetwinkel STROOM. 

De recepten van Estée komen uit Estée kookt de Nederlandse keuken. In dit kookboek laat Estée zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf, maar ook van haar oma, moeder of oom. Estée laat zich inspireren door de seizoenen en laat daarbij verschillende technieken zien als inmaken, fermenteren, het maken van bloesemsiropen. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.restaurant-amusement.nl

Barbara en Jan Geertsema

“Barbara en Jan zijn traditionele vissers op het Wad, initiatief nemers van Goede Vissers, eigenaar van proeflokaal ’t Ailand, actief in Slow Fish wereldwijd en maken deel uit van het presidium Traditionele vissers van de Waddenzee. Ze verkopen vis, ook van collega vissers, aan consumenten op biologische markten en aan restaurants.

Jan en Barbara zorgen voor een korte keten van vis naar het bord. Een eerlijk gevangen vis die op traditionele wijze met staand want uit het water komt, vers, alleen in het seizoen gevangen. De vis zit maar heel kort in het net, wordt direct binnen gehaald en met zorg aan boord gebracht.

www.waddengoud.nl