Oosterscheldekreeft

Kreeft / Lente / Lente ui / Wortel

Het verhaal van de Oosterscheldekreeft is een succesverhaal. Een onbedoeld succesverhaal. Bij toeval ontstond er in de Oosterschelde een nieuw ecosysteem toen er voor de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren tachtig grote basaltblokken werden geplaatst. De blokken bleken onverwachte schuilplekken voor Europese zeekreeften die de strenge winter van 1963 hadden overleefd. De kreeften trokken zeekatten aan die op hun beurt weer door bruinvissen werden gegeten. Onbekend is hoeveel kreeften zich precies in de Oosterschelde en omliggende water bevinden, maar het moeten er enkele tienduizenden zijn. Inmiddel zijn er zeventien kreeftenvissers actief in dit gebied en kunnen kreeftenliefhebbers jaarlijks genieten van deze heerlijke zeevrucht.

Diner 4

Ingrediënten

2 Oosterscheldekreeften van 500-700g
1 liter court-bouillon
1 eetlepel olie
25g boter
1 eetlepel venkelzaad
1 winterwortel, grofgesneden
2 bosuien, in ringetjes
zeezout
1 deciliter droge witte wijn
peterselie

Bereidingswijze

De scharen van de kreeft bevatten veel vlees, net als de het achterlijf. Ongeveer eenderde van het totale gewicht van de kreeft is eetbaar. Leg de kreeft voor het bereiden een half uur in de ijskast, dan is hij verdoofd. Het doden blijft heel lastig, koop echter geen dode verse kreeft omdat niet verse kreeft taai wordt. Diepvrieskreeft smaakt goed in soep of saus maar is niet geschikt voor verse bereiding. Laat een kreeft van 500g 8-9 minuten en een van 700g 10-11 minuten koken.

Breng de court-bouillon in een grote pan aan de kook. Leg de kreeften met de kop naar voren in de pan, zet het deksel erop en kook ze 4 minuten; haal ze uit de pan en leg ze op hun rug op een schaal; zo loopt het vocht eruit. Snijd de kreeften over de lengte doormidden. Verhit de olie en de boter in de pan en smoor venkelzaad, wortel en bosui zachtjes met wat zout, voeg de witte wijn toe en stoof de groenten bijna gaar. Doe op het laatst de peterselie erbij. Serveer de kreeft met de groenten.

Oosterscheldekreeft

Het verhaal van de Oosterscheldekreeft is een succesverhaal. Een onbedoeld succesverhaal. Bij toeval ontstond er in de Oosterschelde een nieuw ecosysteem toen er voor de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren tachtig grote basaltblokken werden geplaatst. De blokken bleken onverwachte schuilplekken voor Europese zeekreeften die de strenge winter van 1963 hadden overleefd. De kreeften trokken zeekatten aan die op hun beurt weer door bruinvissen werden gegeten. Onbekend is hoeveel kreeften zich precies in de Oosterschelde en omliggende water bevinden, maar het moeten er enkele tienduizenden zijn. Inmiddel zijn er zeventien kreeftenvissers actief in dit gebied en kunnen kreeftenliefhebbers jaarlijks genieten van deze heerlijke zeevrucht.

Oosterscheldekreeft

Het verhaal van de Oosterscheldekreeft is een succesverhaal. Een onbedoeld succesverhaal. Bij toeval ontstond er in de Oosterschelde een nieuw ecosysteem toen er voor de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren tachtig grote basaltblokken werden geplaatst. De blokken bleken onverwachte schuilplekken voor Europese zeekreeften die de strenge winter van 1963 hadden overleefd. De kreeften trokken zeekatten aan die op hun beurt weer door bruinvissen werden gegeten. Onbekend is hoeveel kreeften zich precies in de Oosterschelde en omliggende water bevinden, maar het moeten er enkele tienduizenden zijn. Inmiddel zijn er zeventien kreeftenvissers actief in dit gebied en kunnen kreeftenliefhebbers jaarlijks genieten van deze heerlijke zeevrucht.