Perentaart met maanzaadcrème

Maanzaad / Peer / Winter

Gedroogde appeltjes kunt u het hele jaar overal verkrijgen, net als gedroogde pruimen, abrikozen en rozijnen. Maar gedroogde peren, tja, er zijn toch stoofperen die je kunt bewaren? Waarom zou je dan peren gaan drogen om de winter door te komen? Welnu: sommige perenrassen zoals de Ossenpeer kunnen niet lang bewaard worden maar zijn wel goed te drogen. Daarom! We bestrooien de taart met maanzaad, het zaad dat, gedroogd en al, uit de zaaddoosjes van de klaproos uit de moestuin komt rollen.

Dessert 6-8

Ingrediënten

200g fijn (volkoren)meel
1 theelepel, bakpoeder
1 eetlepel suiker
snufje zout
1 deciliter koud water
100g koude boter, in fijne blokjes

Vulling
4-5 peren of 5 gare stoofperen of voorgeweekte gedroogde peertjes
1 eetlepel citroensap
2 eieren
2 deciliter crème fraîche
1/2 eetlepel maizene
40g suiker
15g maanzaad

Bereidingswijze

Kneed een soepel deeg van het (volkoren)meel, bakpoeder, suiker, zout en het koude water en de koude boter. Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten. Rol het deeg 3 mm dik uit op een met bloem bestoven werkblad. Verhit de oven tot 200 graden celcius. Vet een taartvorm met het boter en bekleed de vorm met het deeg. Maak een goede opstaande rand van 2 cm en prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem.

Schil de peren en haal voorzichtig het klokhuis eruit, besprenkel de peren met de citroensap en leg ze in een circel op de boden van de taart. Bak de taart 25 minuten in het midden van de oven.

Klop de eieren los met de crème fraîche, maizena en suiker. Schenk het mengsel over de peren en strooi er maanzaad over. Schakel de oventemperatuur naar 180 graden celcius en bak de taart in nog 20 minuten gaar.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Fruitbedrijf Bouwman

De Oude Olifantenschuur is het oudst bewaard gebleven dierentuingebouw van Europa!Sinds 1950 zit hier fruitbedrijf Bouwman van vader op zoon met ongeveer 11 hectare fruit en een deel van dit fruit wordt verkocht in de Oude Olifantenschuur. Wij verkopen o.a. appels, peren, pruimen, kweeperen, honing en jam. Bijzonder trots is ons bedrijf op de Koningsappel de Pinova !

www.boerenhart.nl