Heek met daslookboter en lentesalade

Daslook / Heek / Lente / Lente ui

Er zijn van die vissen die totaal niet tot de verbeelding spreken. Heek is zo’n vis. De naam klinkt al die bijzonder en hij ziet er ook niet spectaculair uit. Toch is heek een smakelijke vis die een beter imago verdient. De heek zwemt in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en doet sporadisch onze Noordzeekust aan. Het is een magere vis die tot in Zuid-Europa geregeld op het menu staat – in Spanje bijvoorbeeld als Merluza -. Alle reden dus om de vis ook in Nederland wat vaker te weten. We maken vandaag gebakken heek met een pittige daslookboter en een frisse lentesalade.

Hoofdgerecht 2

Ingrediënten

500g heekfilets
1/2 theelepel zout
1 eetlepel boter
1 eetlepel olie

Daslookboter
250g gezouten boter
25g daslook, geblancheerd
beetje extra grof zeezout
versgemalen zwarte peper
1/2 theelepel sinaasappelrasp (van biologische sinaasappel)
300g salade, rucola, veldsla

Bereidingswijze

Maak eerst de daslookboter: doe boter, daslook, zout, peper en sinaasappelrasp in een keukenmachine en meng alles door een aantal keren pulseknop in te schakelen. Maak een rol van de boter en laat hem verpakt in plasticfolie in de koelkast opstijven. Snijd er plakjes van en leg deze voor het streven kort in ijswater. Zout de visfilets en laat ze 15 minuten staan. Snijd de filets in moten. Verhit boter en olie in een koekepan en bak de vis aan beide kanten in 10 minuten gaar en lichtbruin.

Was de slasoorten ens erveer de vis met de sla en de dasloopboter.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Barbara en Jan Geertsema

“Barbara en Jan zijn traditionele vissers op het Wad, initiatief nemers van Goede Vissers, eigenaar van proeflokaal ’t Ailand, actief in Slow Fish wereldwijd en maken deel uit van het presidium Traditionele vissers van de Waddenzee. Ze verkopen vis, ook van collega vissers, aan consumenten op biologische markten en aan restaurants.

Jan en Barbara zorgen voor een korte keten van vis naar het bord. Een eerlijk gevangen vis die op traditionele wijze met staand want uit het water komt, vers, alleen in het seizoen gevangen. De vis zit maar heel kort in het net, wordt direct binnen gehaald en met zorg aan boord gebracht.

www.waddengoud.nl