Tjitze van der Dam

Vind en boek jouw Dutch Cuisine restaurant

Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.

Garnalencocktail

Deze simpele garnalencocktail heb je binnen no time in de keuken gemaakt. De appel geeft het gerechtje een frisse bite, en de manier van serveren maakt deze klassieker helemaal anno nu.

Mosselen met jenever

Jenever is als Nederlands product een mooie drank om te combineren met mosselen. Als het mosselpannetje weer op tafel komt, probeer dan eens deze mosselen met jenever. Je zult ervan smullen.

Boerenkool caesarsalade

Op de menukaart tussen de salades vind je vaak wel een caesarsalade. Deze populaire, goedgevulde salade is niet typisch Hollands, maar deze variant heeft een wat Hollandser gevoel door de boerenkool.

Salade Caprese

Hier maakt Tjitze een Nederlandse ‘east meets west’-variant op de Italiaanse klassieker: salade caprese. De verschillende soorten tomaten combineren mooi met deze zeer smaakvolle buffelmozzarella. Geen Nederlandse klassieker maar een klein uitstapje naar Italië, waar veel Nederlanders hun vakantie vieren en genieten van deze heerlijke salade.

Gebakken tomatensoep

Soep kan altijd. Is het als voorgerecht, om vier uur ’s middags of als lunch: soep verwarmt en geeft troost. Deze variant is een twist op de alom geliefde tomatensoep.

Salade met gerookte makreel

Deze salade is helemaal anno nu: een frisse salade van gerookte makreel, quinoa en yoghurt. Gezond en lekker!

Harlingsla

Deze klassieke haringsla is een fris voorgerecht. Perfect om je Nederlandse diner mee te beginnen! De vette haring gaat erg goed samen met de frisse appel en de zoete biet.

Hachee van Texels lamsvlees

Hachee is een gerecht dat tot de typische Hollandse keuken gerekend wordt. Het gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan doordat resten braadvlees opnieuw werden gebruikt, met groenten die op dat moment voorhanden waren. Ik maak het nog Hollandser, door het te combineren met lamsvlees van ons eigen Waddeneiland Texel.

Snert van doperwt en krabbetjes

Snert staat voor de winter; één dag vorst en we zitten allemaal aan de snert. Deze variant is heerlijk in de zomer, op basis van verse doperwtjes met mooie, zacht gestoofde krabbetjes.

Vergeten groententuintje

Een vrolijk vegetarisch gerecht bomvol groenten.  Met groenten kun je eindeloos variëren, in dit geval een vergeten-groententuintje op basis van verse groenten en zoetzure groenten.

Balkenbrij met pastinaak en gepofte boekweit

De klassieke balkenbrij wordt gemaakt van varkenskop die gekookt wordt. De bouillon van de kop wordt afgebonden met boekweitmeel en met het geplukte vlees wordt alles gemengd en in een bakblik gedaan. Na dit gekoeld te hebben, worden er plakken van gesneden. De plakken worden bebloemd en mooi krokant gebakken. Ik heb ervoor gekozen om het vlees zacht te garen met VOC-specerijen en de boekweit te poffen zodat deze lekker krokant wordt. De combinatie met pastinaak vind ik zelf heel mooi, je kunt zelf ook variëren met bijvoorbeeld knolselderij, aardpeer of peterseliewortel.

Fryske dúmkes

In Jubbega, een klein Fries dorpje, stap ik op mijn fiets. Het is tijd om te helpen in de bakkerij van mijn pake – mijn opa. De dag begint vroeg, maar als ik op mijn fiets zit en de koude lucht rondom mijn gezicht voel, ben ik wakker. Op het moment dat ik over de drempel stap van de bakkerij weet ik dat ik nooit iets anders wil dan met eten bezig zijn. Mijn passie is daar geboren, en diezelfde passie voel ik elke dag dat ik in de keuken sta.