Scheermessen met lente-ui en snijbiet

Lente / Lente ui / Scheermes / Snijbiet / Zomer

Voor de argeloze Hollandse toerist in Spanje komt het wellicht raar over, maar de mogelijkheid bestaat dat het in olijfolie en knoflook gebakken scheermesje in de paella rechtstreeks uit Nederland komt. Scheermessen of meshelften komen van oorsprong uit de Verenigde Staten en kunnen zonder quota bevist worden in de Zeeuwse Delta en het noordelijk gedeelte […]

Voorjaarspronkridder met snijbiet en flageolets

Flageolets / Lente / Snijbiet / Voorjaarspronkridder

Het is de paddestoel met de mooie lange naam die in een warm voorjaar als eerste de kop opsteekt. Hij pronkt om te laten zien dat hij de winter heeft doorstaan. De voorjaarspronkridder ruikt licht naar komkommer en smaakt volgens sommige mensen naar meloen. Vandaag gaat deze bijzondere zwam in een roerbakschotel met jonge snijbiet […]

Oosterscheldekreeft

Kreeft / Lente / Lente ui / Wortel

Het verhaal van de Oosterscheldekreeft is een succesverhaal. Een onbedoeld succesverhaal. Bij toeval ontstond er in de Oosterschelde een nieuw ecosysteem toen er voor de aanleg van de Oosterscheldekering in de jaren tachtig grote basaltblokken werden geplaatst. De blokken bleken onverwachte schuilplekken voor Europese zeekreeften die de strenge winter van 1963 hadden overleefd. De kreeften […]

Aardperen met winterpostelein

Aardpeer / Lente / Winter / Winterpostelein

Winterpostelein wordt vaak omschreven als onkruid, maar niets is minder waar! Deze lekkere wintersla zaait zichzelf zo goed uit dat het jaarlijks weelderig terugkeert. De winterharde variant van de zomerpostelein kom van origine uit Cuba en de Duitsers noemen het dan ook ‘kubaspinat’ of Cubaanse spinazie. In Nederland groet vooral de witte soort, maar er […]

Prei-gehaktschotel

Aardappel / Gehakt / Lente / Prei / Winter / Wortel

‘Woensdag gehakddag’ is een gevleugelde uitdrukking uit de tijd dat vlees alleen op zondag werd gegeten. Door slagers werd toen geprogageerd om vlees ook op een doordeweekse dag te eten om zo het ‘snijafval’ te verwerken. Om het huidige vleesgebruik te beperken zou het goed zijn om de gehaktdag weer in te voeren in het […]

Asperge-spinazie gratin

Asperges / Lente

Spinazie houdt niet van warmte. Dan schiet het subiet in bloei. Het is een echte voorjaarsgroente. Wat dacht je van een asperge-spinaziegratin? Dit recept zit bomvol goede ingrediënten wat je lichaam wel kan waarderen deze tijd van het jaar. Buiten wordt het warmer, van binnen worden we gezonder. Is dat niet fantastisch?

Aspergesoep

Asperges / Lente

Aspergesoep is voor ons het ultieme no-waste gerecht waar je lekker mee aan de slag kunt. In deze soep gebruiken we namelijk de schillen en onderkanten van de asperges, waardoor je alles van deze heerlijke groente benut.

Crème brûlée van asperge met aardbeien

Asperges / Lente

Nu we volop groenten en fruit aan het redden zijn, is het nu de beurt aan het witte goud: de Hollandse asperges. In dit recept: red de schillen! Van de schillen kun je natuurlijk een lekkere soep maken, of deze crème brûlée met aardbeien en nootmuskaatsiroop. De crème brûlée moet nog lang opstijven in de […]

Raapstelen met aardappel

Aardappels / Lente / Raapstelen

Het is weer helemaal het seizoen voor raapstelen! Heb je ze nog nooit bereid? Dit is een goede introductie. In het recept van Albert Kooy worden zowel de stelen als de blaadjes gebruikt, op deze manier kan je alles van de plant gebruiken.

Gegratineerde witlof met morielje-crèmesaus

Lente / Morielje / Witlof

Gegratineerde witlof is dé manier om kennis te maken met deze zoet-bittere groente. De bereiding van Albert Kooy maakt het een genot om witlof te serveren. De mooie balans van smaken prikkelt de tong.