Aardperen met winterpostelein

Aardpeer / Lente / Winter / Winterpostelein

Winterpostelein wordt vaak omschreven als onkruid, maar niets is minder waar! Deze lekkere wintersla zaait zichzelf zo goed uit dat het jaarlijks weelderig terugkeert. De winterharde variant van de zomerpostelein kom van origine uit Cuba en de Duitsers noemen het dan ook ‘kubaspinat’ of Cubaanse spinazie. In Nederland groet vooral de witte soort, maar er bestaat ook een Siberische roze variant. Vooral in januari, als er weinig eetbaars in de natuur en de moestuin te oogsten valt, is winterpostelein volop aanwezig. Wat eruitziet als een klein teer plantje blijkt goed tegen de vorst te kunnen. Het is een bron van vitamine C en is vanwege de kleine zachte blaadjes goed te gebruiken in wintersalades en stamppotten.

Bijgerecht 4

Ingrediënten

500g aardperen
1 liter bouillon
zout
50g boter
250g winterpostelein
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, gesnipperd
50g geroosterde amandelen of hazelnoten

Bereidingswijze

Boen de aardperen schoon en kook ze in de bouillon met wat zout in ongeveer 10 minuten gaar. Laat de aardperen uitlekken en afkoelen. Snijd ze daarna in plakjes en bak deze in de boter bruin. Was de winterpostelein. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de postelein met de knoflook kort tot hij net gaar is. Meng de postelein door de gebakken aardperen en bestrooi met de geroosterde noten, zout en versgemalen peper.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Theo Heijboer

Theo Heijboer is bedrijfsleider bij ERF BV. Een bedrijf dat ongeveer 20 jaar geleden opgericht in Lelystad, Flevoland. ERF is een bedrijf met een ecosysteem waarin landbouw, natuur en de verbinding met de burgers in balans is. Theo is samen met zijn bedrijf ERF, de grootste pastinaak teler van Nederland. Een voorbeeld hiervan is dat Theo 2 miljoen porties pastinaak per jaar teelt.

www.mijnboer.nl