Asperge-spinazie gratin

Asperges / Lente

Spinazie houdt niet van warmte. Dan schiet het subiet in bloei. Het is een echte voorjaarsgroente. Wat dacht je van een asperge-spinaziegratin? Dit recept zit bomvol goede ingrediënten wat je lichaam wel kan waarderen deze tijd van het jaar. Buiten wordt het warmer, van binnen worden we gezonder. Is dat niet fantastisch?

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

1½ kg witte asperges
500 g spinazie
2 uien, gesnipperd
peper, zout en nootmuskaat
40 g roomboter + 30 g roomboter
30 g bloem
250 ml melk
75 g Olde Remeker, geraspt

Bereidingswijze

Schil de asperges met een dunschiller. Snijd de onderkant er royaal af en leg de asperges een half uur of langer in koud water. Van de schillen kan weer soep gemaakt worden.
Kook de asperges tien minuten, maar pas op dat deze niet te gaar worden. Bewaar de bouillon, laat de asperges uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200o C.

Was de spinazie grondig. Smelt 40 g boter in een stevige pan en smoor daarin de ui zachtjes glazig. Voeg de spinazie toe en laat het al omscheppend slinken. Breng op smaak met peper en zout en wat nootmuskaat.

Smelt 30 gram boter in een steelpan op laag vuur. Meng de bloem erdoor tot een deeg ontstaat. Meng de melk erdoor tot een saus vormt. Verdun de saus met het aspergekookvocht (bouillon) tot de gewenste dikte ontstaat. Voeg tot slot de helft van de kaas toe om een vloeibare saus te krijgen.

Drapeer de asperges naast elkaar in een ovenschaal. Schep de spinazie eroverheen. Giet de saus erover. Strooi de rest van de kaas erover en eventueel wat vlokjes boter.

Bak de asperges pakweg een half uur in de oven. Haal uit de oven wanneer de saus donker kleurt, maar let op dat deze niet verbrandt.

Norbert Mergen

In De Tuinen van MergenMetz teelt Norbert Mergen diverse zeldzame groentesoorten en -rassen en vermeerdert hij zaden voor erfgoed zadenbanken. Sedert 2012 is er ook een voedselbos. Norbert is voorzitter van de Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen en in 2009 startte hij ClearChox, importeur en distributeur van duurzame chocolade.

www.mergenmetz.nl

C. van Tiggelen

Aspergekwekerij C. van Tiggelen staat in de regio West-Brabant en Tholen bekend om de biologische teelt van de overheerlijke Brabantse Wal asperges. Deze asperges met hun typisch zilte smaak zijn uitsluitend in het seizoen, van pakweg medio april tot medio juni, te verkrijgen. Deze veelzijdige lentegroente is oer Hollands, super gezond en vooral heel lekker.

www.brabantsewalasperges.nl