Prei-gehaktschotel

Aardappel / Gehakt / Lente / Prei / Winter / Wortel

‘Woensdag gehakddag’ is een gevleugelde uitdrukking uit de tijd dat vlees alleen op zondag werd gegeten. Door slagers werd toen geprogageerd om vlees ook op een doordeweekse dag te eten om zo het ‘snijafval’ te verwerken. Om het huidige vleesgebruik te beperken zou het goed zijn om de gehaktdag weer in te voeren in het wekelijkse menu. Zo is het extra lekker om op die dagen vlees te eten en beperk je overmatige, ongezonde vleesconsumptie.

Diner 4

Ingrediënten

1 eetlepel olie
2 zoete uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 winterpeen, in dunne schijfjes
500g lam-, runder-, varken- of half-om-halfgehakt
zout
1/2 theelepel tijm
1 eetlepel bloem
3 dl vleesbouillon
1 eetlepel tomatenpuree
zout en versgemalen peper

Korst
1kg bloemige aardappels
50g boter
zout en vergemalen zwarte peper
2 middelgrote preien (in ringen van 1cm)
100g oude kaas, geraspt
olie en boter

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een pan met een zware bodem en fruit hierin uien, knoflook en wortel gaar; schep de groenten eruit en zet ze even apart. Draai het vuur hoger en roerbak het gehakt in de pan tot het niet roode meer is. Voeg de gefruite groenten, zout, nootmuskaat, foelie en tijm toe, gevolgd door de bloem. Doe er steeds een scheut bouillon bij tot alles goed is vermengd. Bak nu de tomatenpuree kort mee en laat de saus ongeveer een half uur pruttelen. Verhit de oven tot 175 graden celcius. Vet een grote ovenschaal in met boter. Kook of stoom de aardappels in water met zout in 25 minuten gaat. Zet om ze te stomen een stoommandje in de pan. Giet de aardappels af, stamp ze fijn of druk ze doro een pureeknijper en klop er met de boter en wat kookvocht een stevige en smeuïge puree van. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de gehaktsaus in de ovenschaal en strijk de aardappelpuree erover uit; dek hem af met preiringen, bestrooi ze met de kaas en als laatste olie of blokjes boter. Zet de schaal 25 minuten in de oven zodat er een goede korst ontstaat.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Theo Heijboer

Theo Heijboer is bedrijfsleider bij ERF BV. Een bedrijf dat ongeveer 20 jaar geleden opgericht in Lelystad, Flevoland. ERF is een bedrijf met een ecosysteem waarin landbouw, natuur en de verbinding met de burgers in balans is. Theo is samen met zijn bedrijf ERF, de grootste pastinaak teler van Nederland. Een voorbeeld hiervan is dat Theo 2 miljoen porties pastinaak per jaar teelt.

www.mijnboer.nl