Crème brûlée van asperge met aardbeien

Asperges / Lente

Nu we volop groenten en fruit aan het redden zijn, is het nu de beurt aan het witte goud: de Hollandse asperges. In dit recept: red de schillen! Van de schillen kun je natuurlijk een lekkere soep maken, of deze crème brûlée met aardbeien en nootmuskaatsiroop. De crème brûlée moet nog lang opstijven in de koelkast, dus bereid dit recept op tijd.
De Vechtdal aardbeien en de Hollandse asperges haal ik bij Ernie van de Kolk uit Ommen. Maar bij jouw lokale boer kun je vast ook terecht.

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

250 g room
125 g melk
100 g aspergeschillen
4 eieren
55 g suiker

Bloedende aardbeien
250 g aardbeien
poedersuiker
1 nootmuskaat bol

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Verwarm de room en de melk tot net onder het kookpunt. Voeg de aspergeschillen toe en laat dit afgedekt met een deksel zo’n 20 minuten trekken.

Splits de eieren en klop de suiker samen met de eidooiers los.

Zeef de asperge schillen uit het room mengsel en voeg het mengsel al roerend toe bij de dooiers en de suiker.

Verdeel deze massa over crème brûlee bakjes en plaats ze in een ovenschaal. Schenk kokend water in de  oven schaal tot halverwege de  hoogte van de schaaltjes.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak deze in 45 minuten tot ze stevig zijn. De crème brûlée zijn goed als je ze nog een beetje wiebelen wanneer je ze voorzichtig beweegt.

Haal de potjes voorzichtig uit het warme water en plaats voor minstens 2 ½ uur in de koelkast.

Maak intussen de aardbeien schoon en voeg hier poedersuiker en vers geraspte nootmuskaat naar smaak aan toe. Meng het geheel met een lepel, maar zorg dat de aardbeien heel blijven.
Door het mengen kneuzen de aardbeien licht en trekt de poedersuiker het vocht uit de aardbeien. Het vocht vermengt zich met de poedersuiker en nootmuskaat en zo ontstaat een heerlijke siroop om de aardbeien heen.

Bestrooi de crème vlak voor het op dienen met rietsuiker en brand deze af met een brander. Serveer de aardbeien met nootmuskaatsiroop er apart naast.

Niven Kunz

Niven Kunz kreeg in twee verschillende restaurants een Michelinster toegekend. Eerst, op 24-jarige leeftijd, in ’t Raethuys in Wateringen. Daarna in 2010 direct na de opening van zijn eigen restaurant Niven in Rijswijk, dat in het voorjaar van 2020 de deuren sloot. Niven opende in september 2020 zijn nieuwe restaurant Triptyque. 

De recepten van Niven komen uit Groente! Met Groente! bewijst hij eens en voor altijd dat koken met groente spannend, stoer en vooral veel makkelijk is. Van simpele avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot risotto met bospeen of een paddenstoelensoep met walnoot: de simpele twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente maar niet altijd weet hoe. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.restauranttriptique.nl

C. van Tiggelen

Aspergekwekerij C. van Tiggelen staat in de regio West-Brabant en Tholen bekend om de biologische teelt van de overheerlijke Brabantse Wal asperges. Deze asperges met hun typisch zilte smaak zijn uitsluitend in het seizoen, van pakweg medio april tot medio juni, te verkrijgen. Deze veelzijdige lentegroente is oer Hollands, super gezond en vooral heel lekker.

www.brabantsewalasperges.nl