Aspergesoep

Asperges / Lente

Aspergesoep is voor ons het ultieme no-waste gerecht waar je lekker mee aan de slag kunt. In deze soep gebruiken we namelijk de schillen en onderkanten van de asperges, waardoor je alles van deze heerlijke groente benut.

Hoofdgerecht 2 personen

Ingrediënten

schillen en geschilde kontjes van een vorige (of komende) maaltijd
6 geschilde asperges, in stukken
40 g boter
20 g (of meer) bloem
zout
groene kruiden naar smaak, fijngehakt (bieslook, kervel, peterselie)

Bereidingswijze

Breng de schillen en geschilde kontjes van de asperges in een laagje water aan de kook. Draai het vuur laag en laat een uurtje trekken. Voeg na een half uur de stukken asperges erbij.

Haal de schillen uit de pan. De kontjes en stukjes asperges mogen bewaard blijven, samen met de bouillon. Mocht je in de soep wat stukken asperge willen, haal dan wat extra stukken asperge uit de pan en bewaar deze.

Smelt de boter in een pan. Als deze net gesmolten is, voeg dan de (eventueel gezeefde) bloem toe om een roux te maken. Roer snel tot een samenhangend papje.

Voeg de roux scheut voor scheut in de pan met de bouillon en stukken asperge. Zo ontstaat een witte soep.

Pureer de soep tot een glad geheel en voeg de eventueel bewaarde stukken asperge toe. Breng op smaak met zout.

Serveer de soep met de groene kruiden erover.

Norbert Mergen

In De Tuinen van MergenMetz teelt Norbert Mergen diverse zeldzame groentesoorten en -rassen en vermeerdert hij zaden voor erfgoed zadenbanken. Sedert 2012 is er ook een voedselbos. Norbert is voorzitter van de Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen en in 2009 startte hij ClearChox, importeur en distributeur van duurzame chocolade.

www.mergenmetz.nl

C. van Tiggelen

Aspergekwekerij C. van Tiggelen staat in de regio West-Brabant en Tholen bekend om de biologische teelt van de overheerlijke Brabantse Wal asperges. Deze asperges met hun typisch zilte smaak zijn uitsluitend in het seizoen, van pakweg medio april tot medio juni, te verkrijgen. Deze veelzijdige lentegroente is oer Hollands, super gezond en vooral heel lekker.

www.brabantsewalasperges.nl