Rivierkreeft is eigenlijk een exoot. Hij komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse moerassen. Hij is in onze Hollandse sloot terecht gekomen en vormt nu haast een blaag. Daarom moeten wij hem lekker opeten! Het vlees is namelijk heerlijk zoet.
Seizoen: Zomer
Met ‘wilde spinazie’ is het net als met ‘wilde perzik’: het is een marketingtruc. Er is niets ‘wilds’ aan. Wilde spinazie groeit keurig op rijtjes i de koude kas. Het verschil met de gewone spinazie zijn de grillig gevormde, grove bladeren en stelen, de stevige structuur, de langere houdbaarheid en de vollere spinaziesmaak. Verse spinazie […]
Voor de argeloze Hollandse toerist in Spanje komt het wellicht raar over, maar de mogelijkheid bestaat dat het in olijfolie en knoflook gebakken scheermesje in de paella rechtstreeks uit Nederland komt. Scheermessen of meshelften komen van oorsprong uit de Verenigde Staten en kunnen zonder quota bevist worden in de Zeeuwse Delta en het noordelijk gedeelte […]
Vernoemt naar het ei van de kievit. Deze boon smaakt wat fijner en zachter dan de bruine boon. Heerlijk om te combineren in een salade met frisse en hartige smaken.
Bij de zomer denken wij meteen aan zomerfruit maar ook radijsjes van Nederlandse bodem is een seizoensgroente in de zomer. Radijsjes van de koude grond zijn namelijk vanaf april tot en met oktober te verkrijgen. Radijs wordt vaak gegeten als tussendoortje of door een salade, maar wist je dat je radijs ook warm kunt eten?
Het volgende recept is echt comfort-food, maar dan lekker en gezond. Deze zomer en herfst staat ambassadeur van Dutch Cuisine Niven Kunz in de spotlight met een mooi oranje recept. Bospeen is de hoofdrolspeler in dit gerecht en dit is als vollegronds groente op zijn best in de maanden mei tot en met half november. Dit […]
Dit gerecht is perfect om in de zomer op tafel te zetten. Niet te zwaar, maar vullend genoeg. De frisse bouillon gecombineerd met de aromatische mosselen maken een geweldige smaaksensatie.
Friet en gezond kan dat? Zeker. Belangrijk is de goede aardappel te gebruiken: Agria is de topper maar een Nicola wil ook prima. Volgende kwestie is de schil: heb je hele jonge aardappels dan kan je de schil er gewoon aan laten zitten omdat deze smaak geeft en gezonde vezels bevat. Is de schil dikker […]
Soms is er gewoon niets lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus. Je weet wel, van die lobbige witte saus die je oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan hard mee moest schudden om er wat uit de krijgen. Het resulteerde bij mij altijd in een veel […]
Dit heerlijke gerecht is een ode aan de forel. Less is more. Gebakken in boter, op smaak gemaakt met slechts vier smaken. Leuk om aan tafel te fileren!