Risotto met bospeen

Bospeen / Herfst / Zomer

Het volgende recept is echt comfort-food, maar dan lekker en gezond. Deze zomer en herfst staat ambassadeur van Dutch Cuisine Niven Kunz in de spotlight met een mooi oranje recept. Bospeen is de hoofdrolspeler in dit gerecht en dit is als vollegronds groente op zijn best in de maanden mei tot en met half november. Dit heerlijke recept komt uit zijn kookboek GROENTE! waarmee hij hoopt de mensen te inspireren om meer met groenten te koken.

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

2 sjalotten
1 teen knoflook
3 el zonnebloemolie
300 gram risottorijst
1 liter wortelsap
12 bospenen
100 gram roomboter
Zwarte peper
Zout
2 el olijfolie
4 eieren
1 liter water
1 scheut azijn

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn. Fruit de sjalotten en knoflook aan in de olie op een laag vuur.

Voeg zodra de ui glazig is de risottorijst toe en laat meefruiten tot de korrels doorzichtig worden.
Voeg in 4 delen het wortelsap toe terwijl je in de risotto blijft roeren.

Snij intussen het loof van de bospenen en was ze. Droog de penen af en meng de groente met olijfolie en peper en zout. Leg alles op een bakplaat met bakpapier en rooster de penen 20 minuten in de voorverwarmde oven. Maak de risotto af met boter, peper en zout.

Breek de eieren in 4 aparte bakjes of bekertjes. Breng het water aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe en zet iets lager tot het water tegen de kook aan zit. Laat de eieren een voor een in het water zakken en pocheer de eieren in 3-4 minuten tot het wit gestold is en de dooier nog zacht.

Schep de risotto op een bord, met de bospeen en leg op het laatste moment het gepocheerde eitje op de risotto.

Niven Kunz

Niven Kunz kreeg in twee verschillende restaurants een Michelinster toegekend. Eerst, op 24-jarige leeftijd, in ’t Raethuys in Wateringen. Daarna in 2010 direct na de opening van zijn eigen restaurant Niven in Rijswijk, dat in het voorjaar van 2020 de deuren sloot. Niven opende in september 2020 zijn nieuwe restaurant Triptyque. 

De recepten van Niven komen uit Groente! Met Groente! bewijst hij eens en voor altijd dat koken met groente spannend, stoer en vooral veel makkelijk is. Van simpele avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot risotto met bospeen of een paddenstoelensoep met walnoot: de simpele twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente maar niet altijd weet hoe. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.restauranttriptique.nl

Paul Pronk

Paul Pronk teelt voornamelijk gekleurde penen, bieten en aardappelen. Daarnaast experimenteert hij met verschillende soorten radijs en gekleurde aardappelvarianten. Volgens Paul moet je iedere keer iets nieuws proberen, terwijl hij een watermeloenradijs uit de grond trekt. Steeds meer restaurants gebruiken dit soort producten in hun gerechten.

www.mijnboer.nl