Forel met amandelen

Amandel / Forel / Zomer

Dit heerlijke gerecht is een ode aan de forel. Less is more. Gebakken in boter, op smaak gemaakt met slechts vier smaken. Leuk om aan tafel te fileren!

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

4 forellen van Gezinspark ’t Smallert
50 g bloem
peper & zout
sap van ½ citroen
100 g boter
100 g geschaafde amandelen (amandelsnippers)
4 el peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 80 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met wat bakpapier. Meng in schaal de bloem met peper en zout.

Was de forellen en dep ze droog. Verhit ongeveer de helft van de boter in een grote koekenpan. Haal de forellen door de bloem en schud het overtollige eraf. Als de boter begint te bruinen, bak de forellen ongeveer 6 minuten aan iedere kant op laag vuur. Neem de forellen uit de pan en houdt ze warm in de oven.

Maak de koekenpan schoon en smelt de rest van de boter. Bak de amandelsnippers op laag vuur lichtbruin. Zet het vuur uit en meng het citroensap en de peterselie erdoor.
Leg de forellen op verwarmde borden. Trek aan de bovenzijde, vanaf achter de kop, het vel eraf.
Serveer de forel met de amandelen bovenop.

Norbert Mergen

In De Tuinen van MergenMetz teelt Norbert Mergen diverse zeldzame groentesoorten en -rassen en vermeerdert hij zaden voor erfgoed zadenbanken. Sedert 2012 is er ook een voedselbos. Norbert is voorzitter van de Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen en in 2009 startte hij ClearChox, importeur en distributeur van duurzame chocolade.

www.mergenmetz.nl

't Smallert

Als enige cultuurhistorische kwekerij gebruikt ’t Smallert een duurzame en ambachtelijke manier van kweken. De vissen krijgen de tijd en ruimte om te groeien en worden gevoerd met korrels die veel mineralen en eiwitten bevatten. Daarbij zwemmen zij in het zuiverste sprengenwater, rechtstreeks uit de bossen van het Kroondomein. De vissen zijn bekroond met het keurmerk ”Erkend Veluws Streekproduct”.

www.boerenhart.nl