Gezonde friet met spicy mayonaise

Aardappels / Zomer

Friet en gezond kan dat? Zeker. Belangrijk is de goede aardappel te gebruiken: Agria is de topper maar een Nicola wil ook prima. Volgende kwestie is de schil: heb je hele jonge aardappels dan kan je de schil er gewoon aan laten zitten omdat deze smaak geeft en gezonde vezels bevat. Is de schil dikker en zie je groene plekken? Haal de schil er dan voor de zekerheid af. Traditioneel worden frieten dubbel gefrituurd (eerst op 130 graden Celsius en daarna 180 graden Celsius) maar in dit recept koken we de aardappels eerst, ook in het kader van de gezondheid.

Bijgerecht 4 personen

Ingrediënten

220 g frietaardappel
1 liter olie (liefst zonnebloem- of arachideolie)
zout

Vegan spicy mayonaise
120 g kidney bonen, gedroogd
1 rode ui
3 tenen knoflook
2 puntpaprika’s
1 rood pepertje
paprikapoeder
4 dl zonnebloem olie
zout
witte wijnazijn naar smaak

Bereidingswijze

Fase 1 (het liefst ’s middags uitvoeren)
Schrob de aardappels grondig om het zand en evt. bestrijdingsmiddelen eraf te schrobben.
Snij ze in frieten van ong 1,5 cm doorsnee.
Spoel ze na het snijden nogmaals grondig af om overtollig zetmeel te verwijderen.
Zet een pan met ruim voldoende water open breng aan de kook. Voeg wat zout toe.
Kook de frieten langzaam gedurende 10/12 min. Ze moeten net gaar zijn.
Schep ze voorzichtig op een doek. Laat uitlekken en zet ze dan ongeveer 3 uur in de koelkast.

Fase 2
Gebruik schone olie. Verhit de olie tot 180 graden Celsius.
Bak de frieten in porties voor circa 4 minuten super knapperig en goudbruin. Let wel op dat ze niet te donker worden en verbranden.
Bestrooi de frieten met wat zeezout en serveer direct.
Vergeet niet om je olie heel goed te zeven zodat er geen losse zetmeel deeltjes achterblijven.

Vegan spicy mayonaise
Week de bonen gedurende 1 nacht.
Haal de schil van de ui eraf en pel de knoflook. Kook de bonen met de rode ui en knoflook tot ze goed zacht zijn.
Snij de paprika in grove stukken en hak het pepertje fijn. Bak ze op hoog vuur in een scheutje olijfolie tot ze enigszins beginnen te kleuren. Voeg op het laatste een theelepeltje paprikapoeder toe en bak mee.
Giet de bonen, ui en knoflook af en bewaar het vocht.
Voeg de bonen, ui en knoflook toe in een blender en mix tot een glad geheel.
Voeg al draaiende het kookvocht toe tot een smeuïge massa ontstaat. Giet dan langzaam, al draaiend, de olie erbij.
Breng het geheel op smaak met zout en azijn.
Bewaar de mayonaise in een weckpot in de koelkast. Laat de mayonaise afkoelen voor je het gaat gebruiken.

Bas Cloo

Bas Cloo is mede-eigenaar van Groentelab Cloo&Leyn op landgoed Beukenrode in Doorn. Hij wil aan consumenten laten zien hoe een goede, fantastisch lekkere, maar vooral ook verantwoorde en duurzaam bereidde maaltijd er uit ziet en aan beleidsmakers vertellen waarom dit zo enorm belangrijk is. Bas is mede-oprichter van Dutch Cuisine.

www.cloo-leyn.nl

Jan Harm Welleweerd

Jan Harm is opgegroeid in Hardenberg in een nieuwbouwwijk en via familie in de landbouw gerold. Jan Harm teelt met name pompoenen maar om een goede oogst van de pompoenen te waarborgen, teelt hij tussendoor aardappelen, grasklaver, uien en bonen. Dit zorgt voor een optimale rust om zo het bodemleven gezond te houden.

www.mijnboer.nl