Risotto van zandwortel

Feta / Lente / Vanille / Winter / Wortel

Risotto is een simpel gerecht, maar vereist veel aandacht en het gebruik van goede producten is een must.  De rijst is bijvoorbeeld belangrijk. Mijn voorkeur gaat uit naar Carnaroli. De risotto voorzichtig om vouwen, zodat je elke keer een laagje zetmeel van de korrel haalt. Zo maak je een smeuïge risotto met een lichte bite […]

Zwarte bonen gnocchi met tofu feta

Aardappels / Lente / Tofu / Zomer / Zwarte bonen

Wat zijn bonen toch veelzijdig. In dit gewelidige recept laat Joris Schildknecht zien wat hij ermee doet. Daarnaast is het recept ook nog eens volledig veganistisch.

Asperge-bietentaartje

Asperges / Bieten / Lente

Een licht voorgerechtje met de verfijnde smaak van asperge en het zoetig aardse van bieten. Gebruik bij voorkeur gele bieten omdat die wat subtieler van smaak zijn. Voor dit gerecht wordt de hele asperge gebruikt, waardoor we niets van de asperge weggooien.

Boerenkool caesarsalade

Boerenkool / Lente / Winter

Op de menukaart tussen de salades vind je vaak wel een caesarsalade. Deze populaire, goedgevulde salade is niet typisch Hollands, maar deze variant heeft een wat Hollandser gevoel door de boerenkool.

Salade met gerookte makreel

Bieten / Lente / Makreel / Quinoa / Zomer

Deze salade is helemaal anno nu: een frisse salade van gerookte makreel, quinoa en yoghurt. Gezond en lekker!

Hachee van Texels lamsvlees

Knolselderij / Lam / Lente / Zomer

Hachee is een gerecht dat tot de typische Hollandse keuken gerekend wordt. Het gerecht is waarschijnlijk ooit ontstaan doordat resten braadvlees opnieuw werden gebruikt, met groenten die op dat moment voorhanden waren. Ik maak het nog Hollandser, door het te combineren met lamsvlees van ons eigen Waddeneiland Texel.

Harlingsla

Bieten / Haring / Lente / Zomer

Deze klassieke haringsla is een fris voorgerecht. Perfect om je Nederlandse diner mee te beginnen! De vette haring gaat erg goed samen met de frisse appel en de zoete biet.

Snert van doperwt en krabbetjes

Doperwt / Lente / Zomer

Snert staat voor de winter; één dag vorst en we zitten allemaal aan de snert. Deze variant is heerlijk in de zomer, op basis van verse doperwtjes met mooie, zacht gestoofde krabbetjes.

Heek met daslookboter en lentesalade

Daslook / Heek / Lente / Lente ui

Er zijn van die vissen die totaal niet tot de verbeelding spreken. Heek is zo’n vis. De naam klinkt al die bijzonder en hij ziet er ook niet spectaculair uit. Toch is heek een smakelijke vis die een beter imago verdient. De heek zwemt in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en doet sporadisch […]

Maaltijdomelet met wilde spinazie

Aardappel / Ei / Lente / Spinazie / Zomer

Met ‘wilde spinazie’ is het net als met ‘wilde perzik’: het is een marketingtruc. Er is niets ‘wilds’ aan. Wilde spinazie groeit keurig op rijtjes i de koude kas. Het verschil met de gewone spinazie zijn de grillig gevormde, grove bladeren en stelen, de stevige structuur, de langere houdbaarheid en de vollere spinaziesmaak. Verse spinazie […]