Risotto van zandwortel

Feta / Lente / Vanille / Winter / Wortel

Risotto is een simpel gerecht, maar vereist veel aandacht en het gebruik van goede producten is een must.  De rijst is bijvoorbeeld belangrijk. Mijn voorkeur gaat uit naar Carnaroli. De risotto voorzichtig om vouwen, zodat je elke keer een laagje zetmeel van de korrel haalt. Zo maak je een smeuïge risotto met een lichte bite (al dente).

Diner/Lunch 4

Ingrediënten

500 ml neutrale olie
¼          vanillestok
200 gr  mini tomaat van PlantLab
150 ml  witte wijn azijn
150 ml  witte wijn
150 gr   suiker (lijkt veel, maar is voor het marineren van de wortel)
½          rasp van een sinaasappel
180 gr  zandwortel
50 gr    boerenboter
3 stuks  sjalot fijn gesnipperd
2 teentjes geraspte knoflook
snufje    zout
300 gr  Carnaroli rijst
2
00 ml  witte wijn
850 ml   warm sap van zandwortel
250 ml  warme groentebouillon
90 gr     boerenboter blokjes
½           takje dragon chiffonade gesneden
               peper
               zout
               appelazijn/citroenrasp
180 gr   Nederlandse schapen feta in blokjes
80 gr     geroosterde en gehalveerde hazelnoot
4 blaadjes chiffonade gesneden baslicum van PlantLab

Bereidingswijze

Mix met een staafmixer de inhoud van ¼ vanillestokje met de neutrale olie en doe dit in een rvs bakje samen met de tomaten en het lege vanillestokje (daar zit de meeste smaak in). Gaar de tomaten ongeveer 30 minuten op 70 graden tot de tomaten net openbarsten en laat afkoelen in de olie.

Snij grove chinoise van de zandwortel. Kook de witte wijn, suiker, azijn, zout en de rasp van de sinaasappel en giet op de wortel. Laat het zoet zuur intrekken.

Verhit een pan met een dikke bodem en doe hier de 50 gram boter in. Voeg de sjalot, knoflook  en het zout  toe en fruit dit aan totdat de sjalot zacht is (soffrito). Doe de rijst erbij en bak dit 2 minuten mee totdat deze glazig is (tostatura). Blus af met de witte wijn en kook dit helemaal in. Doe in 3 delen de bouillon en het wortelsap bij de rijst zodat het de tijd krijgt om het op te nemen. Wacht elke keer totdat de rijst het vocht heeft opgenomen voor dat je nieuwe erbij doet, maar laat het niet droog koken. Vouw de risotto voorzichtig om de 3 minuten om zodat de zetmelen loskomen van de korrel waardoor je een smeuïge risotto krijgt. Gaar de risotto ongeveer 25 minuten, Carnaroli is het lekkerst als het al dente (bijna gaar) gegaard is.

Als de risotto klaar is, laat je het even rusten en vouw je voorzichtig de blokjes boter en de dragon erdoor en breng op smaak met peper, zout en appelazijn of citroenrasp.

Garneer de risotto met de feta, basilicum en hazelnoot.

Serveertip: De risotto is heerlijk met frisse enkelvoudige salade. Deze risotto kun je verrijken met spannende ingrediënten zoals rasp van pure chocolade, geschaafde bottarga of zeeegel.

Dennis Wiemelink

Dennis werkte 23 jaar als Chef patissier en Chef-kok in top restaurants, onder andere met een Michelinster. Tegenwoordig werkt hij als Vegetable Butcher en receptontwikkelaar voor Vkusvill. In deze rol kan hij zijn passie voor koken en zijn creativiteit voor het ontwikkelen van gezonde en gevarieerde recepten nog beter kwijt.

Als Vegetable Butcher bij VkusVill is hij de uitdaging aangegaan om de consument gezonder te laten eten. Velen willen graag gezond eten, maar missen inspiratie of kennis van bijvoorbeeld groenten. Hierdoor kiest men vaak voor één soort groente en wordt het eten van de aanbevolen hoeveelheid groenten eentonig en lukt het de consument niet om duurzaam zijn eetpatroon gezonder te maken.

PlantLab

PlantLab maakt impact op de manier waarop de wereld wordt gevoed. Wij creëren de perfecte omgeving voor het groeien van verse producten op iedere plek ter wereld:  Plant Production Units (PPU’s). Door de natuurlijke groeiomstandigheden te optimaliseren en te beheersen, zijn onze PPU’s een waar Plant Paradise®.

Met Plant Paradise® bieden wij:

  • Verse, lokale producten, binnen 24h na oogst op jouw bord.
  • 365 dagen per jaar consistente productie van de hoogste kwaliteit.
  • Producten vrij van pesticiden, herbiciden en fungiciden.
  • Een nieuwe distributieketen met zo min mogelijk verspilling van verse producten.

Je vindt Plant Paradise® producten o.a. bij VkusVill. De producten worden ’s ochtends geoogst in Amsterdam-Zuid en ’s middags met de bakfiets naar de winkel toe gebracht.

www.plantlab.com