Spuitjes

Fenegriek / Spruiten / Winter

Spruitjes en winter, ze horen bij elkaar. Het waren de Belgen die rond 1821 het spruitje ontwikkelden en naar omringende landen exporteerden. Bekende Nederlandse rassen waren de Groninger stiekema en de roodnerf. Veel mensen en vooral kinderen hebben tegenwoordig moeite met de bitere smaak van spruiten. Een lekker recept, zoals deze spruitjesgratin met fenegriekkaas, kan […]

Aardperen met winterpostelein

Aardpeer / Lente / Winter / Winterpostelein

Winterpostelein wordt vaak omschreven als onkruid, maar niets is minder waar! Deze lekkere wintersla zaait zichzelf zo goed uit dat het jaarlijks weelderig terugkeert. De winterharde variant van de zomerpostelein kom van origine uit Cuba en de Duitsers noemen het dan ook ‘kubaspinat’ of Cubaanse spinazie. In Nederland groet vooral de witte soort, maar er […]

Prei-gehaktschotel

Aardappel / Gehakt / Lente / Prei / Winter / Wortel

‘Woensdag gehakddag’ is een gevleugelde uitdrukking uit de tijd dat vlees alleen op zondag werd gegeten. Door slagers werd toen geprogageerd om vlees ook op een doordeweekse dag te eten om zo het ‘snijafval’ te verwerken. Om het huidige vleesgebruik te beperken zou het goed zijn om de gehaktdag weer in te voeren in het […]

Kievitsbonensalade met veldsla

Herfst / Kievitsbonen / Veldsla / Zomer

Vernoemt naar het ei van de kievit. Deze boon smaakt wat fijner en zachter dan de bruine boon. Heerlijk om te combineren in een salade met frisse en hartige smaken.

Huzarensalade van quinoa en chioggiabiet

Bieten / Herfst / Quinoa

In dit recept heeft het oud Hollandse gerecht een nieuwe jasje gekregen. Nederlandse quinoa van Quinoa Holland en prachtige gepofte chioggiabiet geven dit gerecht een unieke smaak.

Quiche van radijsjes

Radijsjes / Zomer

Bij de zomer denken wij meteen aan zomerfruit maar ook radijsjes van Nederlandse bodem is een seizoensgroente in de zomer. Radijsjes van de koude grond zijn namelijk vanaf april tot en met oktober te verkrijgen. Radijs wordt vaak gegeten als tussendoortje of door een salade, maar wist je dat je radijs ook warm kunt eten?

Risotto met bospeen

Bospeen / Herfst / Zomer

Het volgende recept is echt comfort-food, maar dan lekker en gezond. Deze zomer en herfst staat ambassadeur van Dutch Cuisine Niven Kunz in de spotlight met een mooi oranje recept. Bospeen is de hoofdrolspeler in dit gerecht en dit is als vollegronds groente op zijn best in de maanden mei tot en met half november. Dit […]

Tomaten bouillon met mosselen

Mosselen / Tomaten / Zomer

Dit gerecht is perfect om in de zomer op tafel te zetten. Niet te zwaar, maar vullend genoeg. De frisse bouillon gecombineerd met de aromatische mosselen maken een geweldige smaaksensatie.

Gezonde friet met spicy mayonaise

Aardappels / Zomer

Friet en gezond kan dat? Zeker. Belangrijk is de goede aardappel te gebruiken: Agria is de topper maar een Nicola wil ook prima. Volgende kwestie is de schil: heb je hele jonge aardappels dan kan je de schil er gewoon aan laten zitten omdat deze smaak geeft en gezonde vezels bevat. Is de schil dikker […]

Gegrilde sla

Sla / Zomer

Soms is er gewoon niets lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus. Je weet wel, van die lobbige witte saus die je oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan hard mee moest schudden om er wat uit de krijgen. Het resulteerde bij mij altijd in een veel […]