Knolselderij met runderstoof

Herfst / Knolselderij / Rund / Winter

De knolselderij is onlosmakelijk verbonden met onze erwtensoep, maar het is ook een belangrijk ingrediënt in andere gerechten. Het bekendste Nederlandse ras is de Roem van Zwijndrecht. Er zijn echter meer soorten met bijzondere namen zoals Alba, Albatros, ‘Prager Reuzen’ en ‘Dolvi’. Vandaag eten we knolselderij met stoofvlees en curryrijst. Echt Hollands eten met Aziatisch […]

Pasta met kokkels en tomaat

Kokkels / Tomaat / Winter

Goed nieuws voor kokkelliefhebbers. Kokkels worden tegenworodig in de Waddenzee op een duurzame wijze gevangen. Dus niet zoals vóór 1950 met grote zuigpijpen die de bodem te veel beroeren en het hele ecosysteem in de war brengen, maar met vissers die handmatig kokkels bevissen in gebieden met de hoogste kokkeldichtheid. ‘Waddengoud’ noemt men deze delicatesse. […]

Spuitjes

Fenegriek / Spruiten / Winter

Spruitjes en winter, ze horen bij elkaar. Het waren de Belgen die rond 1821 het spruitje ontwikkelden en naar omringende landen exporteerden. Bekende Nederlandse rassen waren de Groninger stiekema en de roodnerf. Veel mensen en vooral kinderen hebben tegenwoordig moeite met de bitere smaak van spruiten. Een lekker recept, zoals deze spruitjesgratin met fenegriekkaas, kan […]

Aardperen met winterpostelein

Aardpeer / Lente / Winter / Winterpostelein

Winterpostelein wordt vaak omschreven als onkruid, maar niets is minder waar! Deze lekkere wintersla zaait zichzelf zo goed uit dat het jaarlijks weelderig terugkeert. De winterharde variant van de zomerpostelein kom van origine uit Cuba en de Duitsers noemen het dan ook ‘kubaspinat’ of Cubaanse spinazie. In Nederland groet vooral de witte soort, maar er […]

Prei-gehaktschotel

Aardappel / Gehakt / Lente / Prei / Winter / Wortel

‘Woensdag gehakddag’ is een gevleugelde uitdrukking uit de tijd dat vlees alleen op zondag werd gegeten. Door slagers werd toen geprogageerd om vlees ook op een doordeweekse dag te eten om zo het ‘snijafval’ te verwerken. Om het huidige vleesgebruik te beperken zou het goed zijn om de gehaktdag weer in te voeren in het […]