Voor de argeloze Hollandse toerist in Spanje komt het wellicht raar over, maar de mogelijkheid bestaat dat het in olijfolie en knoflook gebakken scheermesje in de paella rechtstreeks uit Nederland komt. Scheermessen of meshelften komen van oorsprong uit de Verenigde Staten en kunnen zonder quota bevist worden in de Zeeuwse Delta en het noordelijk gedeelte van de Waddenzee. Zonde om ze helemaal in Spanje te gaan eten als we ze ook thuis lekker kunnen klaarmaken!
Hoofdgerecht 2
Ingrediënten
20 grote scheermessen
2 eetlepels olijfolie
40g lente-ui
1 teen knoflook, fijngehakt
1/2 deciliter droge witte wijn
400g snijbiet
versgemalen witte peper
fijngeknip bieslook
Bereidingswijze
Was de scheermessen goed onder koud stromend water en borstel ze zo nodig af. Laat ze uitlekker en zet ze tot gebruik koud weg. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en voeg de lente-ui of sjalot, knoplook en de schelpen toe; bak alles steeds omscheppend tot de schelpen opengaan. Blus af met de witte wijn en schep de scheermessen uit de pan. Roerbak de snijbiet in de overgebleven olie in een wok. Leg de scheermesschelpen open en verdeel de snijbiet erop, bestrooi met peper en naar smaak ook met bieslook.
Annette van Ruitenburg en René Zanderink
De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.
Veltman Visservice
Veltman Visservice is dé horecagroothandel op gebied van verse vis. Veel restaurants, waaronder de toprestaurants en tv-koks, bestellen hun vis bij Veltman Visservice. Ook de vis aan boord van de vliegtuigen van KLM, komen van deze Harlinger visgroothandel.