......

Theo Heijboer

Vind en boek jouw Dutch Cuisine restaurant

Theo Heijboer is bedrijfsleider bij ERF BV. Een bedrijf dat ongeveer 20 jaar geleden opgericht in Lelystad, Flevoland. ERF is een bedrijf met een ecosysteem waarin landbouw, natuur en de verbinding met de burgers in balans is. Theo is samen met zijn bedrijf ERF, de grootste pastinaak teler van Nederland. Een voorbeeld hiervan is dat Theo 2 miljoen porties pastinaak per jaar teelt.

www.mijnboer.nl

Prei-gehaktschotel

'Woensdag gehakddag' is een gevleugelde uitdrukking uit de tijd dat vlees alleen op zondag werd gegeten. Door slagers werd toen geprogageerd om vlees ook op een doordeweekse dag te eten om zo het 'snijafval' te verwerken. Om het huidige vleesgebruik te beperken zou het goed zijn om de gehaktdag weer in te voeren in het wekelijkse menu. Zo is het extra lekker om op die dagen vlees te eten en beperk je overmatige, ongezonde vleesconsumptie.

Aardperen met winterpostelein

Winterpostelein wordt vaak omschreven als onkruid, maar niets is minder waar! Deze lekkere wintersla zaait zichzelf zo goed uit dat het jaarlijks weelderig terugkeert. De winterharde variant van de zomerpostelein kom van origine uit Cuba en de Duitsers noemen het dan ook 'kubaspinat' of Cubaanse spinazie. In Nederland groet vooral de witte soort, maar er bestaat ook een Siberische roze variant. Vooral in januari, als er weinig eetbaars in de natuur en de moestuin te oogsten valt, is winterpostelein volop aanwezig. Wat eruitziet als een klein teer plantje blijkt goed tegen de vorst te kunnen. Het is een bron van vitamine C en is vanwege de kleine zachte blaadjes goed te gebruiken in wintersalades en stamppotten.

Snert van doperwt en krabbetjes

Snert staat voor de winter; één dag vorst en we zitten allemaal aan de snert. Deze variant is heerlijk in de zomer, op basis van verse doperwtjes met mooie, zacht gestoofde krabbetjes.