Norbert Mergen

Vind en boek jouw Dutch Cuisine restaurant

In De Tuinen van MergenMetz teelt Norbert Mergen diverse zeldzame groentesoorten en -rassen en vermeerdert hij zaden voor erfgoed zadenbanken. Sedert 2012 is er ook een voedselbos. Norbert is voorzitter van de Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen en in 2009 startte hij ClearChox, importeur en distributeur van duurzame chocolade.

www.mergenmetz.nl

Asperge-spinazie gratin

Spinazie houdt niet van warmte. Dan schiet het subiet in bloei. Het is een echte voorjaarsgroente. Wat dacht je van een asperge-spinaziegratin? Dit recept zit bomvol goede ingrediënten wat je lichaam wel kan waarderen deze tijd van het jaar. Buiten wordt het warmer, van binnen worden we gezonder. Is dat niet fantastisch?

Aspergesoep

Aspergesoep is voor ons het ultieme no-waste gerecht waar je lekker mee aan de slag kunt. In deze soep gebruiken we namelijk de schillen en onderkanten van de asperges, waardoor je alles van deze heerlijke groente benut.

Forel met amandelen

Dit heerlijke gerecht is een ode aan de forel. Less is more. Gebakken in boter, op smaak gemaakt met slechts vier smaken. Leuk om aan tafel te fileren!

Gestoofd paardenbloemblad

Deze supergezonde groente werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog actief in Nederland geteeld. Op de Floriade van 1972 in Amsterdam stond het als molsla tussen andere bladgroenten te pronken. Maar door industrialisatie van onze groententeelt bleek paardenbloem ‘te lastig’. Nu verkoopt alleen de groothandel nog de gebleekte vorm – de ware molsla – als pissenlit (‘plas in bed’; het drijft vocht af). Paardenbloem groeit werkelijk overal. Pluk liefst in het voorjaar het jonge blad. Ook de bloemen en de wortel zijn bruikbaar. Serveer het gebleekte blad met een vinaigrette als salade en maak maak van het groene blad een stamppotje of stoof het.

Daslooksoep

Daslook groeit op veel plaatsen in Nederland, en wordt soms gezien als plaag. Onterecht! Het blad verschijnt vroeg in het jaar en dan verdwijnt het weer. Wees er dus snel bij. Daslook houdt van schaduw. In de ons omringende landen en dan vooral in Duitsland is bärlauch het helemaal: voor pesto’s, knödel, spätle, maar ook in rösti. En het smaakt ook heerlijk in deze soep.