Maaltijdomelet met wilde spinazie

Aardappel / Ei / Lente / Spinazie / Zomer

Met ‘wilde spinazie’ is het net als met ‘wilde perzik’: het is een marketingtruc. Er is niets ‘wilds’ aan. Wilde spinazie groeit keurig op rijtjes i de koude kas. Het verschil met de gewone spinazie zijn de grillig gevormde, grove bladeren en stelen, de stevige structuur, de langere houdbaarheid en de vollere spinaziesmaak. Verse spinazie raakte eind vorige eeuw uit de gratie omdat het lang gewassen en uitgezocht moest worden. Diepvriesspinazie en voorverpakte gewassen spinazie kwamen ervoor in de plaats. Gelukkig neemt men de laatste steeds meer tijd om bijzondere groentesoorten op tafel te zetten. En welke kok wil niet af en toe een ‘wild’ koken?

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

500g wilde spinazie
50g boter
2 uien, fijngesneden
400g aardappels
7 eieren
zout en versgemalen peper
300g zelfgepelde grijze Noordzeegarnalen
olijfolie

Bereidingswijze

Blacheer de wilde spinazie 2 minuten in kokend water. Giet het af, spoel af onder de koude kraan en laat het uitlekken. Hak de spinazie als hij voldoende is afgekoeld fijn en verwijder de dikke stelen. Schil en rasp de aardappel en zet het raspel in koud water om verkleuren te voorkomen, laat de aardappels voor gebruik uitlekken.

Verhit de boter in een koekepan, smoor de uien hierin glazig en schep ze uit de pan, zet opzij. Bak het aardappelraspsel in de koekepan gaar. Klop in een grote kom de eiren los met zout en peper. Voeg de fijngesneden spinazie met de garnalen, de gesmoorde uien en het aardappelraspsel aan de losgeklopte eieren toe.

Verhit een stukje boter en een scheut olie in een grote koekepan. Stort het eimengsel erin en laat alles op vrij laag vuur garen met het deksel op de pan. Haal na 15 minuten het deksel eraf en laat de pan nog op het vuur staan tot de bovenkant mooi droog is. Zet het deksel weer op de pan, houd het stevig vast en keer de pan snel om zodat de omelet op et deksel terechtkomt. Laat hem voorzichtig op de ongebakken kant in de koekepan glijden en bak deze kant nog 5 minuten. Haal de pan van het vuur en stort de tortilla op een groot bord. Snijd er punten of repen van, en giet er nog een beetje olijfolie over. Heerlijk met een salade.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Harrie Beekmans

Lekker’nei is opgericht door Harrie Beekmans en Jan van Baast, twee Brabantse kippenboeren die met hun Coöperatie Heibloem Eieren duurzaamheid, transparantie en authenticiteit hoog in het vaandel hebben staan. Om de kippen de smaakvolste eieren te laten leggen, verdienen zij het beste voer. En daarom maken deze pluimveehouders het kippenvoer zelf, dankzij een eigen molen, een uitgebreide graanopslag en de voerkeuken op hun boerderij. Heibloem teelt en produceert meer dan 50% van het voer in hun regio, waaronder spelt en tarwe, en zet daarnaast toeristische fietsroutes uit, langs de eigen graanakkers.

www.brabantsstreekgoed.nl