Zoete aardappellasagne met kimchi en mozzarella

Herfst / Zoete aardappel / Zomer

Het volgende recept van Christian Weij komt uit zijn laatste boek Verrot Gezond. Deze stevige zoete aardappellasagne heeft een unieke gefermenteerde twist, waar Christian om bekend staat. Ook maakt hij gebruik van ingrediënten die nu volop te verkrijgen zijn, zoals courgette, ui en knoflook.

Hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

2 uien
3 teentjes knoflook
1 courgette
1 blik kikkererwten (blik 400 gram)
4 el olijfolie
1 fles tomatenpassata (+- 700 gram)
1 bakje verse Italiaanse kruiden
300 gram uitgelekte kimchi
800 gram zoete aardappel
150 gram mozzarella
150 gram geraspte kaas
Zout
Peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Pel en snipper de uien en de knoflook. Rasp de courgette met een grove rasp. Laat de kikkererwten uitlekken en prak ze fijn.

Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook een minuut of 5. Voeg de courgette en kikkererwten toe en bak alles al roerend een paar minuten mee. Voeg de passata en de verse Italiaanse kruiden toe en breng aan de kook. Laat de saus 10 minuten pruttelen, voeg de kimchi toe en breng op smaak met zout en peper.

Was ondertussen de zoete aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes. Snijd daarna de mozzarella in blokjes.

Verdeel wat saus over de bodem van een ovenschaal en bedek die met plakjes zoete aardappel. Maak om en om laagjes saus en zoete aardappel en eindig met een laagje saus. Verdeel de mozzarella en kaas over het oppervlak en zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de lasagne in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.

Christian Weij

Christian Weij is fermentatie specialist, fooddesigner, landschapskok en pop-up chef. Als eigenaar van het SmaakPark geeft hij regelmatig inspirerende kookworkshops voor kleine en grote groepen. Op zijn blog Verrot Spannend bundelt hij zijn culinaire avonturen. Je vindt hier niet alleen zijn recepten en spannende video’s, maar hij houdt je ook op de hoogte van het restaurant en cateringservice SmaakPark dat in ontwikkeling is.

Christian verzamelde meer dan 140 recepten in zijn allereerste Nederlandse kookboek over fermenteren ‘Verrot lekker’, een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan bod: niet alleen groente en fruit maar ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen. Dutch Cuisine ambassadeur Christian Weij geeft zijn basisregels en introduceert je in de wereld van fermenteren. Met o.a. recepten voor frisdranken, brie, zuurkool, tabasco, bier, pickles, fruitport, mede, azijn, biltong en zure haring. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.smaakpark.nl

Paul Pronk

Paul Pronk teelt voornamelijk gekleurde penen, bieten en aardappelen. Daarnaast experimenteert hij met verschillende soorten radijs en gekleurde aardappelvarianten. Volgens Paul moet je iedere keer iets nieuws proberen, terwijl hij een watermeloenradijs uit de grond trekt. Steeds meer restaurants gebruiken dit soort producten in hun gerechten.

www.mijnboer.nl