Kievitsbonensalade met veldsla

Herfst / Kievitsbonen / Veldsla / Zomer

Vernoemt naar het ei van de kievit. Deze boon smaakt wat fijner en zachter dan de bruine boon. Heerlijk om te combineren in een salade met frisse en hartige smaken.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

1 sjalot
1 teen knoflook
1 prei
1 kg verse kievitsbonen
1 el grove mosterd
1 citroen
1 el wittewijnazijn
1 el honing
6 takjes salie
4 el olijfolie
150g oude Hollandse brokkelkaas
75g pompoenpitten
100g veldsla

Bereidingswijze

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Snijd de prei in zeer dunne ringen. Snijd ook het groene gedeelte van de prei erbij, dat is mooi voor de kleur en bovendien zonde om te verspillen. Zorg wel dat je de prei van tevoren heel goed wast, vooral in de overgang van wit naar groen zit veel zand. Verwarm een hapjespan en fruit de ui en knoflook samen met de prei in een klein scheutje olie.

Dop ondertussen de kievitsbonen (mocht je gedroogde bonen gebruiken, dan moet je ze eerst een nacht laten wellen en duurt het vervolgens ook zeker twee keer zo lang om ze gaar te krijgen) en voeg de bonen toe aan de pan. Voeg een flinke snuf zout toe en vul de pan aan met water zodat de bonen circa 2 centimeter onder water staan. Doe de deksel op de pan en stoof ze gaar in circa 40 minuten.

Zorg dat al het vocht verdampt is als de bonen gaar zijn.

Meng in een kom een eetlepel grove mosterd samen met sap en rasp van een citroen, de wijnazijn en de honing. Hak de salie zeer fijn en roer deze er ook door. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Voeg de nog warme bonen toe en meng door elkaar.

Snijd de oude kaas met een mes in grove brokken.

Verwarm een droge koekenpan en rooster de pompoenpitten tot ze bruin zijn. Dit duurt circa 3 minuten. Blijf ze regelmatig heen en weer schudden om een egaal bruine kleur te krijgen.

Als de bonen wat afgekoeld zijn kun je ze mengen met de veldsla. Je wilt deze er niet te vroeg doorheen doen, want dan verliezen ze hun knapperigheid.

Estée Strooker

Estée won in 2010 Masterchef Nederland. Daarna ging het snel voor haar. Ze opende op haar 20ste haar eerste restaurant: ’t Amusement. Daar staat ze nog steeds met veel plezier in de keuken. Bij ’t Amusement bezorgt Estée haar gasten een verrassende en culinaire avond. Daarnaast runt ze Eetwinkel STROOM. 

De recepten van Estée komen uit Estée kookt de Nederlandse keuken. In dit kookboek laat Estée zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf, maar ook van haar oma, moeder of oom. Estée laat zich inspireren door de seizoenen en laat daarbij verschillende technieken zien als inmaken, fermenteren, het maken van bloesemsiropen. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.restaurant-amusement.nl

Jan Harm Welleweerd

Jan Harm is opgegroeid in Hardenberg in een nieuwbouwwijk en via familie in de landbouw gerold. Jan Harm teelt met name pompoenen maar om een goede oogst van de pompoenen te waarborgen, teelt hij tussendoor aardappelen, grasklaver, uien en bonen. Dit zorgt voor een optimale rust om zo het bodemleven gezond te houden.

www.mijnboer.nl