Soms is er gewoon niets lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus. Je weet wel, van die lobbige witte saus die je oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan hard mee moest schudden om er wat uit de krijgen. Het resulteerde bij mij altijd in een veel te dikke klodder slasaus op mijn bord. Toch maak ik deze saus heel graag om mijn sla te verwennen met een lekker romig jasje.
Bijgerecht Één komsla
Ingrediënten
Voor de sla
1 bos lente-ui
1 krop botersla
3 eieren (als je liever meer of minder eitjes op je salde wilt, mag dat natuurlijk ook)
125 g kaantjes (of spekjes)
Voor de slasaus
1 ei
½ el mosterd
2 el wittewijnazijn
1 el gembersiroop
½ uitje
150 ml zonnebloemolie
Extra nodig
Staafmixer
Bereidingswijze
Maak de lente-ui goed schoon. Snijd de bruine onderkant van de krop botersla, maar zorg er wel voor dat de krop niet uit elkaar valt. Snijd de krop doormidden. Leg de sla in een kom met ruim water en spoel het zand eruit. Schud het overtollige water er af en laat daarna goed uitlekken op bijvoorbeeld een theedoek.
Verwarm ondertussen een droge koekenpan. Leg de lente-ui in de hete pan en strooi er wat zout op en rooster tot deze zacht wordt en begint te kleuren. Leg daarna de sla er met de opengesneden kant naar beneden naast. Rooster ook de sla in de droge pan tot deze een donkerbruin korstje krijgt.
Voor een perfect eitje:
Breng een pan met water aan de kook en kook de eitjes (gebruik alsjeblieft verse, want dat is het allerlekkerst) 5 minuten en 45 seconden. Spel ze daarna af met koud water. Je hebt dan dé perfect zachtgekookte eitjes! Rol de eieren eerst even over de werkplek zodat je de schaal kneust, daarna pel je de hele schaal lekker makkelijk van het eitje. Snijd de eisjes in patjes.
Voor de slasaus
Doe een rauw ei, de mosterd, wittewijnazijn en gembersiroop samen met een kleingesneden half uitjes en water peper en zout in een maatbeker. Mix met de staafmixer alles door elkaar. Voeg dan in een dun straaltjes de zonnebloemolie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog. Er ontstaat een lobbige slasaus. Als je het lekker vindt, kun je wat verse kruiden of een eetlepel yoghurt toevoegen. De slasaus kun je ongeveer een week in een weckpot in de koelkast bewaren.
Bak de kaantjes (runderspekjes) of gewone spekreepjes krokant uit.
Serveren
Serveer de sla met de gegrilde kant naar boven. Geef de sla een lekker jasje van de heerlijke slasau. Verdeel daar de gegrilde lente-ui overheen samen met partjes ei en de uitgebakken kaantjes. Garneer met wat verse peper.
Estée Strooker
Estée won in 2010 Masterchef Nederland. Daarna ging het snel voor haar. Ze opende op haar 20ste haar eerste restaurant: ’t Amusement. Daar staat ze nog steeds met veel plezier in de keuken. Bij ’t Amusement bezorgt Estée haar gasten een verrassende en culinaire avond. Daarnaast runt ze Eetwinkel STROOM.
De recepten van Estée komen uit Estée kookt de Nederlandse keuken. In dit kookboek laat Estée zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf, maar ook van haar oma, moeder of oom. Estée laat zich inspireren door de seizoenen en laat daarbij verschillende technieken zien als inmaken, fermenteren, het maken van bloesemsiropen. Je kunt dit boek bestellen via deze link.
Adri Oppers
De groentekwekerij van Adri Oppers is een Brabants familiebedrijf waar drie generaties werkzaam zijn. Adri kweekt daar op een milieubewuste wijze de lekkerste groenten van het Brabantse land, van aardappelen, sla aardbeien tot witlof. De kwekerij van Adri staat in de hele omgeving bekend om zijn uitstekende kwaliteit.