Spuitjes

Fenegriek / Spruiten / Winter

Spruitjes en winter, ze horen bij elkaar. Het waren de Belgen die rond 1821 het spruitje ontwikkelden en naar omringende landen exporteerden. Bekende Nederlandse rassen waren de Groninger stiekema en de roodnerf. Veel mensen en vooral kinderen hebben tegenwoordig moeite met de bitere smaak van spruiten. Een lekker recept, zoals deze spruitjesgratin met fenegriekkaas, kan veel ‘spruitjesleed’ voorkomen.

Bijgerecht 4

Ingrediënten

400g spuiten, schoongemaakt
1 ei
1 deciliter volle melk
1 deciliter slagroom
zout en versgemalen peper
1/2 theelepel tijm
boter
150g fenegriekkaas, geraspt

Bereidingswijze

Kook de spruiten 6-8 minuten in water met zout, reken voor kleine spuitjes 5 minuten. Klop het ei os met melk en room en voeg zout, peper en tijm toe. Verhit de oven tot 180 graden celcius. Vet een lage ovenschaal in met boter, verdeel de spruiten erin, overgiet ze met het ei-roommengsel en strooi de geraspte kaas erover. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de gratin gedurende 20 minuten tot de kaas is gesmolten.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Eelce van Putten

Zo’n 45 jaar geleden is de familie van Putten begonnen met het telen van spruiten. Eelco streeft naar een duurzaam maar ook winstgevend landbouwbedrijf. Hij teelt gewassen en rassen waar de markt om vraagt maar is daarnaast altijd op zoek naar innovatieve producten zoals op dit moment paarse spruiten of kalettes.

www.mijnboer.nl