Pasta met kokkels en tomaat

Kokkels / Tomaat / Winter

Goed nieuws voor kokkelliefhebbers. Kokkels worden tegenworodig in de Waddenzee op een duurzame wijze gevangen. Dus niet zoals vóór 1950 met grote zuigpijpen die de bodem te veel beroeren en het hele ecosysteem in de war brengen, maar met vissers die handmatig kokkels bevissen in gebieden met de hoogste kokkeldichtheid. ‘Waddengoud’ noemt men deze delicatesse. Onze grootmoeders en grootvaders raapten ze bij het eb uit het zand en bakten ze met een gebakken uitje. Belgen koken ze als mosselen met wijn en room en de Spanjaarden stoppen ze in de paella. Heerlijk! Vandaag een recept van kokkels met pasta. Zo wanen we ons midden in de winter even op een Italiaans terras met uitzicht op zee.

Hoofdgerecht 3 personen

Ingrediënten

400g kokkels
2 ingemaakte tomaten
3 eetlepels olie, plus extra om te bakken
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 deciliter droge witte wijn
1 eetlepel, zelfgedroogde peterselie of loof van wortelpeterselie
400g verse pasta

Bereidingswijze

Spoel de kokkels eerst goed in ruim koud water. Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de knoflook tot hij gaar is. Doe de kokkels erbij met de witte wijn en bak de schelpen op halfhoog vuur tot ze open gaan. Kook intussen de pasta in ruim kokend water met zout in 2-3 minuten beetgaar; giet hem af en meng er olijfolie, peterselie en tomaten door. Haal de kokkels eventueel uit de schelpen en roer ze door de pasta.

Annette van Ruitenburg en René Zanderink

De recepten van René komen uit het boek Liever lokaal dat hij samen met Anette van Ruitenburg publiceerde. Liever Lokaal is het eerste boek in Nederland dat uitgaat van zoveel mogelijk Nederlandse ingrediënten zo dicht mogelijk uit de buurt. Eten wat de nabije omgeving en het seizoen te bieden heeft hoeft beslist niet duur te zijn. Het vraagt alleen om een andere actie: de knop omzetten. Lokale producten zijn niet alleen duurzamer, ze zijn ook met meer aandacht geproduceerd, zorgen voor meer biodiversiteit, hebben meer terroir en meestal ook meer smaak. Liever Lokaal biedt 366 recepten, voor elke dag van het jaar, inclusief de extra schrikkeldag, uitgaande van wat het land en ook de zee wisselend te bieden hebben. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

Jouke Visser

Jouke Visser uit Harlingen vangt al 35 jaar kokkels met de hand. Kokkels leven net onder het zand. Met het blote oog zie je lege schelpen, maar wanneer je over het wad loopt voel je de kokkels met je voeten wel zitten. Ervaring en vakmanschap leren dan wat de beste plekken zijn om deze schelpdiertjes te vinden.

www.waddengoud.nl