Gefermenteerde komkommers

Komkommers / Zomer

Komkommers zijn -net als hun broertjes de augurken- fantastisch om te fermenteren. Door ze in zout water te leggen gaan bacteriën melkzuur aanmaken en zo worden ze voor eeuwig houdbaar. Door de combinatie van het yoghurtachtige zuurtje en de ui en knoflook in dit recept, is het qua smaak vergelijkbaar met tzatziki.

Bijgerecht 4 personen

Ingrediënten

1 kg komkommer
150 g ui
4 teentjes knoflook
1 bosje verse dille
15 g fijn zeezout

Bereidingswijze

Verwijder de zaden uit de komkommers, gebruik die bijvoorbeeld voor een smoothie.
Schaaf de komkommers in lange slierten.
Pel de ui en schaaf deze ook in lange slierten.
Pel de teentjes knoflook en pers ze uit.
Hak de dille fijn.
Doe alle groenten in een diepe bak en kneed het zout erdoor.
Schep de groenten in een beugelpot. Duw het aan tot alle lucht er tussenuit is en sluit de pot luchtdicht af.
Laat het 4 dagen bij kamertemperatuur fermenteren.
Zet het – wanneer het fris-zuur is – zo koud mogelijk weg om de fermentatie te stoppen.

Christian Weij

Christian Weij is fermentatie specialist, fooddesigner, landschapskok en pop-up chef. Als eigenaar van het SmaakPark geeft hij regelmatig inspirerende kookworkshops voor kleine en grote groepen. Op zijn blog Verrot Spannend bundelt hij zijn culinaire avonturen. Je vindt hier niet alleen zijn recepten en spannende video’s, maar hij houdt je ook op de hoogte van het restaurant en cateringservice SmaakPark dat in ontwikkeling is.

Christian verzamelde meer dan 140 recepten in zijn allereerste Nederlandse kookboek over fermenteren ‘Verrot lekker’, een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Allerlei producten komen aan bod: niet alleen groente en fruit maar ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen. Dutch Cuisine ambassadeur Christian Weij geeft zijn basisregels en introduceert je in de wereld van fermenteren. Met o.a. recepten voor frisdranken, brie, zuurkool, tabasco, bier, pickles, fruitport, mede, azijn, biltong en zure haring. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.smaakpark.nl

Tuinderij Doorn

Wim en Korrie Doorn kweken komkommers, tomaten, paprika’s, pepers en aubergine.  Ze steven naar een zo milieubewust mogelijk product, waarbij de planten beschermt worden door natuurlijke, biologische middelen. Sinds 2009 hebben ze een Warmte Kracht Koppeling die in staat is om elektriciteit op de wekken. 

www.boerenhart.nl