Op de menukaart tussen de salades vind je vaak wel een caesarsalade. Deze populaire, goedgevulde salade is niet typisch Hollands, maar deze variant heeft een wat Hollandser gevoel door de boerenkool.
Hoofdgerecht 4
Ingrediënten
2 eidooiers
2 tl Zaanse mosterd
1 spekbokkingfilet
1 teentje knoflook
sap van 1/2 citroen
130 g oude Nederlandse kaas
1,5 dl zonnebloemolie
500 g boerenkool
4 eieren
100 g gerookte sprotjes
Bereidingswijze
Doe de eidooiers, de mosterd, de spekbokking, de knoflook, het citroensap, 30 gram oude kaas in de blender en draai fijn. Druppel daarna de zonnebloemolie in de blender en maak er een mooie dikke dressing van. Snijd de boerenkool in grove stukken van ongeveer 3 cm en blancheer deze tot ze beetgaar zijn. Pocheer het ei ongeveer 4 minuten in water met azijn, dan is het ei mooi zacht. Lukt het pocheren niet? Dan kun je altijd je eitje 6 minuten koken in de schil. Maak de boerenkool aan met de dressing en garneer de salade met de sprotfilet en de overige geraspte oude kaas. Tip: dit is een leuke gezonde caesarsalade, hierop kun je natuurlijk eindeloos variëren met bijvoorbeeld croutons, gebakken kip of gegrilde gamba’s.
Tjitze van der Dam
Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Tjitze is een nuchtere Fries die vindt dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door.
Gerjan Snippe
In de Flevopolder, vlakbij het plaatsje Zeewolde, vinden we Bio Brass. Op de uitgestrekte vlakten van de voormalige vruchtbare zeebodem teelt biologische boer Gerjan Snippe heerlijke vollegrondsgroenten. Bio Brass is een modern bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwste akkerbouwtechnieken. Ze werken op basis van gps-techniek. De tractoren weten tot op een centimeter nauwkeurig waar ze moeten rijden. Doordat ze steeds op dezelfde sporen rijden, wordt de grond waarop de groenten groeien niet verhard. De plant heeft zo alle rust en ruimte om goed te groeien.