Linzen met pompoen en eendenborst

Herfst / Linzen / Pompoen

Dit typische herfst gerecht laat Niven Kunz zien hoe je op een vrij simpele manier thuis gasten kan verwennen met een restaurant niveau gerecht.

Hoofdgerecht 4

Ingrediënten

1 flespompoen, in blokjes van 2 cm
2 grote aardappels, in blokjes van 2 cm
2 el olijfolie
3 takjes rozemarijn
4 takjes tijm
2 tenen knoflook

500 ml kippenbouillon
1 sjalot, gesnipperd
1/2 teentje knoflook, fijngehakt
200 g linzen, liefst Puy

2 eendenborstfilets
zonnebloemolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius.

Meng pompoen, aardappels, olijfolie, de rozemarijn, 3 takjes tijm en knoflook en verdeel over een bakplaat. Bak 25 minuten in de oven en schep tussendoor een paar maal om.

Verhit de kippenbouillon. Fruit de sjalot en knoflook met 1 takje tijm aan in wat zonnebloemolie. Voeg zodra de sjalot glazig is de linzen toe en bak 1-2 minuten mee. Voeg dan beetje bij beetje de kippenbouillon toe (risotte-methode) tot de linzen beetgaar zijn. Dit is afhankelijk van de gebruikte soort linzen, dus proef af en toe. Breng op smaak met zout en peper.

Bak de eendenborsten op hun velkant in een koekenpan ongeveer  4 minuten op middelhoog vuur (zonder toevoeging van extra boter of olie). Kruid de vlesskant met zout en peper en bak deze zijde ongeveer 2 minuten. Gaar de eendenborsten in de oven nog 4 minuten verder en laat ze nog minimaal 5 minuten buiten de oven rusten.

Meng de linzen en de geroosterde groenten en schep wat van het mengsel in het midden van het bord. Trancheer de eend en serveer de plakjes eend op de warme groenten en linzen.

Niven Kunz

Niven Kunz kreeg in twee verschillende restaurants een Michelinster toegekend. Eerst, op 24-jarige leeftijd, in ’t Raethuys in Wateringen. Daarna in 2010 direct na de opening van zijn eigen restaurant Niven in Rijswijk, dat in het voorjaar van 2020 de deuren sloot. Niven opende in september 2020 zijn nieuwe restaurant Triptyque. 

De recepten van Niven komen uit Groente! Met Groente! bewijst hij eens en voor altijd dat koken met groente spannend, stoer en vooral veel makkelijk is. Van simpele avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot risotto met bospeen of een paddenstoelensoep met walnoot: de simpele twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente maar niet altijd weet hoe. Je kunt dit boek bestellen via deze link.

www.restauranttriptique.nl

Jan Harm Welleweerd

Jan Harm is opgegroeid in Hardenberg in een nieuwbouwwijk en via familie in de landbouw gerold. Jan Harm teelt met name pompoenen maar om een goede oogst van de pompoenen te waarborgen, teelt hij tussendoor aardappelen, grasklaver, uien en bonen. Dit zorgt voor een optimale rust om zo het bodemleven gezond te houden.

www.mijnboer.nl