Categorieën
Nieuws

Christian Weij: Verrot goed bezig

Inspireren is Christian Weij op het lijf geschreven. Niet voor niets is hij Dutch Cuisine-ambassadeur. Deze fermentatiespecialist, fooddesigner, landschapskok en pop-upchef draagt Dutch Cuisine een warm hart toe en deelt zijn kennis en kunde in binnen- en buitenland. Zijn doel: mensen laten zien en proeven hoe het anders kan.

“Mijn schatje is het lekkerst.” Van Christian Weij (47) komt dit liefkozende citaat, in grote letters opgeschreven op een schoolbord, als decor voor de foodvideo van november op zijn blog ‘Verrot Spannend’. Ditmaal staat eigen zuurdesembrood maken centraal, en ‘schatje’ is de koosnaam voor het door hem zelf opgekweekte desem.

Het bubbelt en borrelt volop in zijn hersenpan. Energie, creativiteit en inventiviteit zijn de middle names van de spin in het web van Verrot Spannend, Puur-e en het Smaakpark in Ede. In de inleiding van zijn eerste boek Verrot Lekker noemt Weij zich ‘een nieuwsgierige lekkerbek met een onverzadigbare honger naar onbekende smaken’. Inmiddels is het vervolg Verrot Gezond verschenen waarin hij zijn onderzoeken en experimenten op het gebied van fermenteren en andere wetenschappelijk verantwoorde gezondheidstechnieken verder uitdiept.

Verbond tussen wetenschap, ambacht en creativiteit
Overal in het land is Weij te vinden om lezingen, kookdemonstraties en fermentatieworkshops en masterclasses te geven, net zo goed voor sterrenchefs als huis-, tuin- en keukenstervelingen. En als ambassadeur van Dutch Cuisine brengt hij het gedachtegoed van de beweging bij talloze gelegenheden voor het voetlicht. Want met al zijn expertise over gezonde micro-organismen (‘goede beestjes’, aldus Weij), waarbij hij nauw samenwerkt met wetenschappers van Wageningen University, draagt hij bij aan een betere, duurzamere levensstijl. Dat ontstond bijna tien jaar geleden, toen hij een succesvolle baan als creative director bij een onlinedesignbureau aan de wilgen hing en besloot de rest van zijn leven te besteden aan conceptontwikkeling op het gebied van biologische voeding. De kennis en kunde over fermenteren maakte hij zich eigen door gedegen onderzoek in buitenlandse kookboeken en academische artikelen. Toen hij zo’n zeven jaar geleden op uitnodiging van de universiteit in Wageningen op een evenement met het thema ‘zout’ een festivaldag organiseerde en ook een kookworkshop gaf, ging het balletje serieus rollen. Daaruit ontstond zijn eerste kookboek Verrot Lekker, dat ruim 15 duizend maal over de toonbank ging. Her en der werd Weij steeds meer gevraagd voor lezingen en masterclasses, en in het voorjaar van 2019 verscheen het tweede boek Verrot Gezond. 

Vanaf het begin van de oprichting staat hij Dutch Cuisine bij met adviezen, hetgeen in 2016 officieel werd bekrachtigd in een benoeming tot ambassadeur. Vanaf dat moment draagt hij de grondbeginselen van Dutch Cuisine hartstochtelijk uit, waar hij maar kan, van het belang van prachtige lokale producten, seizoensgroenten, diervriendelijk vlees en klimaatimpact. ‘Een duurzaam leven begint in je eigen omgeving’, vertelt Weij aan de telefoon. ‘Ik las ooit een piepklein artikel in de krant over hoe leiders in Suriname een stukje grond aan een palmolieplantage hadden verkocht. Dat stukje grond besloeg een oppervlak als de hele Veluwe. Als dat in Nederland zou gebeuren zou iedereen op zijn achterste benen staan. Ik ga uit van het principe: over je achtertuin moet je controle houden.’