Raw Butcher Bowl met Nederlandse quinoa

Quinoa / Rodekool / Winter

We weten allemaal dat we 250 gram groenten per dag moeten eten. De Raw Butcher Bowl is de manier om op een lekkere manier om met gemak aan deze hoeveelheid groenten te komen. Het gebruik van meerdere soorten groenten maakt het gerecht verrassend lekker. Alle 9 groentes zijn rauw, maar hebben wel elk een eigen bereiding ondergaan zodat er veel smaakdiversiteit ontstaat.

Diner / Lunch 2

Ingrediënten

1 spaghetti van green meat radijs
pekel (1 liter water,  18 gram zout, zeste van een halve sinaasappel)
500 gram zandwortel
bakolie
olijfolie
kardemompeul
50 gram tvorog (Russische cottage cheese)
200 gram gehalveerde mini tomaatjes (plant paradise)
200 gram fijn gesneden rode kool
appelciderazijn
1 eetlepel honing
100 gram appelwortel
1 citroen
1 rammenas
zoetzuur (in gelijke delen suiker, azijn en witte wijn)
1 gele paprika
50 gram flower spout
1 bakje radijs scheuten
70  gram Nederlandse quinoa

 

Bereidingswijze

Meng de spaghetti van radijs met de pekel en laat 1 uur marineren. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd van de zandwortel ongeveer 100 gram in julienne reepjes. Snijd de rest van de zandwortel in blokjes en meng deze met een eetlepel bakolie, zout en de zaadjes uit de kardemompeul. Rooster de wortelblokjes in de oven gaar. Pureer de geroosterde wortel met wortelsap of water en een scheutje olijfolie. Meng de warme puree met de tvorog en laat het afkoelen in de koelkast. 

Verlaag de temperatuur in de oven tot 90 graden. Bestrooi de tomaatjes met een klein beetje zout en droog ze ongeveer een uurtje tot half droog in de oven. 

Meng de gesneden rode kool met een scheutje appelciderazijn, zout en de honing. Zorg dat je de rodekool goed kneust en meng af en toe even goed door. 

Schil de appelwortel en snij deze in plakjes. Vermeng de appelwortel plakjes met citroensap, citroenzeste en olijfolie. 

Snijd dunne plakjes van de rammenas op een mandoline en leg ze netjes op elkaar. Maak een kleine inkeping tot het midden van de plakjes zodat je er later een hoedje van kan maken. Leg de plakjes in het zoetzuur. 

Verwarm 2 pannetjes met water. Brand ondertussen de gele paprika met een creme brulee brander, verwijder het velletje en snijd in julienne reepjes. 

Blancheer de flower sprout 10 seconden in het pannetje met kokend water en spoel koud af. 

Spoel de Nederlandse quinoa goed af en kook in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de quinoa af en laat uit wasemen. 

Leg de quinoa in het midden en maak het bord met alle groenten mooi op. 

Serveertip:
Dresseer je mooiste bowl met alle groenten en de warme quinoa in het midden en een flinke hoeveelheid van de wortel-tvorog crème. De crème van tvorog kan je ook in een grotere hoeveelheid maken en gebruiken als spread op desembrood. Alle groenten hebben een conserveringstechniek ondergaan dus zijn prima een paar dagen houdbaar.

Dennis Wiemelink

Dennis werkte 23 jaar als Chef patissier en Chef-kok in top restaurants, onder andere met een Michelinster. Tegenwoordig werkt hij als Vegetable Butcher en receptontwikkelaar voor Vkusvill. In deze rol kan hij zijn passie voor koken en zijn creativiteit voor het ontwikkelen van gezonde en gevarieerde recepten nog beter kwijt.

Als Vegetable Butcher bij VkusVill is hij de uitdaging aangegaan om de consument gezonder te laten eten. Velen willen graag gezond eten, maar missen inspiratie of kennis van bijvoorbeeld groenten. Hierdoor kiest men vaak voor één soort groente en wordt het eten van de aanbevolen hoeveelheid groenten eentonig en lukt het de consument niet om duurzaam zijn eetpatroon gezonder te maken.

Quinoa Holland

Quinoa Holland is een familiebedrijf dat als enige bedrijf in Nederland de teelt, verkoop en levering van duurzame Nederlandse quinoa in eigen beheer heeft. Op onze boerderij in Flevoland verbouwen wij al ruim 40 jaar aardappelen, granen, uien, tulpen en sinds 2015 op grote schaal Nederlandse quinoa. Onze quinoa is onbewerkt en volledig natuurlijk, zonder toegevoegde stoffen. Doordat het in Nederland wordt geteeld, is het veel duurzamer dan geïmporteerde producten. Wij doen de teelt, het verpakken, de verkoop en het leveren allemaal zelf, hierdoor zijn we in staat de scherpste prijs te bieden. Daarnaast maakt het de keten volledig transparant, zodat u exact weet waar het product vandaan komt en hoe het geteeld is.