Jouke Visser uit Harlingen vangt al 35 jaar kokkels met de hand. Kokkels leven net onder het zand. Met het blote oog zie je lege schelpen, maar wanneer je over het wad loopt voel je de kokkels met je voeten wel zitten. Ervaring en vakmanschap leren dan wat de beste plekken zijn om deze schelpdiertjes te vinden.
Pasta met kokkels en tomaat
Goed nieuws voor kokkelliefhebbers. Kokkels worden tegenworodig in de Waddenzee op een duurzame wijze gevangen. Dus niet zoals vóór 1950 met grote zuigpijpen die de bodem te veel beroeren en het hele ecosysteem in de war brengen, maar met vissers die handmatig kokkels bevissen in gebieden met de hoogste kokkeldichtheid. 'Waddengoud' noemt men deze delicatesse. Onze grootmoeders en grootvaders raapten ze bij het eb uit het zand en bakten ze met een gebakken uitje. Belgen koken ze als mosselen met wijn en room en de Spanjaarden stoppen ze in de paella. Heerlijk! Vandaag een recept van kokkels met pasta. Zo wanen we ons midden in de winter even op een Italiaans terras met uitzicht op zee.