Bij de zomer denken wij meteen aan zomerfruit maar ook radijsjes van Nederlandse bodem is een seizoensgroente in de zomer. Radijsjes van de koude grond zijn namelijk vanaf april tot en met oktober te verkrijgen. Radijs wordt vaak gegeten als tussendoortje of door een salade, maar wist je dat je radijs ook warm kunt eten?
Hoofdgerecht 4 personen
Ingrediënten
Bodem
200 gram (volkoren) speltmeel (of een half-om-halfmengsel met volkoren boekweitmeel)
1 el venkelzaadjes, gevijzeld
75 gram koude boter
3 el olijfolie
1 el koud water
Flinke snuf zeezout
Vulling
4 eieren
250 ml crème fraîche
Snufje nootmuskaat
150 gram geraspte kaas (liefst een combinatie van emmentaler en gruyère)
Scheutje olie
1 lente-ui
2 bosjes radijsjes met blad
Snufje zout
Verse dille
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Kneed van de ingrediënten voor de bodem een samenhangend deeg en laat even rusten in de koelkast.
Bedek een ronde springvorm geheel met bakpapier. Klop in een kom de eieren, crème fraîche en nootmuskaat goed los en voeg de geraspte kaas toe.
Snijd de lente-ui in ringetjes. Verhit in een koekenpannetje een scheutje olie en bak hierin op zacht vuur de ringetjes lente-ui. Snijd ondertussen het loof van de radijs fijn en voeg bij de lente-ui. Laat alleen even slinken en breng op smaak met een snufje zout.
Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee de vorm. Verdeel eerst het groene radijsblad gelijkmatig over het deeg en giet dan het ei-roommengsel erover. Leg de overgebleven hele radijsjes (gezellig met steeltje) erop.
Bak de quiche in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. Serveer de quiche lauwwarm met de verse dille erover gestrooid.
Jacinta Bokma
Auteur Jacinta Bokma is creatief consultant voor horeca en hospitality, tv-host en plantbased productontwikkelaar. Ze won twee keer de Gourmand World Cookbook Award en haar nieuwste kookboek De Gezonde Bourgondiër is verkozen tot lekkerste vega(n) Kookboek van het Jaar. Met haar Vrolijk Voedingshart draagt zij haar missie ‘Heel Holland Gezond’ uit. Je kunt dit boek bestellen via deze link.
Erik de Jong
Met veel passie teelt de familie de Jong uit Monster al drie generaties groenten. Al van jongs af aan vond Erik de Jong het prachtig om met zijn vader de kas in te gaan en te kijken hoe de radijsjes groeien. Later maakte het kijken plaats voor meehelpen tijdens de oogst en inmiddels is het uitgegroeid tot een grote hobby wat hij zijn werk mag noemen.