Vind en boek jouw Dutch Cuisine restaurant

Blog

Zeekraal

In 2004 leidde ik een bus vol met Nederlanders en Italianen langs de Fries-Groningse kust en gingen we ook bij Lauwersoog (bij de zeedijk binnendijks) aan. Daar werd destijds als enige locatie in Nederland (naast nog 1 in Zeeland) zeekraal geteeld en geleverd aan Albert Heyn. Een jaar later stopte AH daar mee, omdat Lauwersoog […]

Wild van Nederlandse bodem

Aandacht voor lokaal en authentiek eten is de laatste jaren gegroeid. Steeds meer Nederlanders willen weten waar hun eten vandaan komt en wat er in het productieproces mee gebeurt. Uit het onderzoek naar de publieke opinie over verschillende facetten van jacht leren we dat vandaag de dag maar liefst 64% van de Nederlanders belang hecht […]

De Gouden Eeuw: geld als water

Het zeventiende-eeuwse Nederland was een land waarin zoet en zout water het leven bepaalden. Wat Nederland onderscheidde van andere Europese landen was de unieke ligging: aan de monding van de belangrijkste rivieren de Rijn, Maas, Schelde en natuurlijk de Noordzeekust. Deze Noordzee verbond Zuid-Europa met Noord- Europa en was de toegangspoort naar bijvoorbeeld de Oostzee, […]

Onbekend maakt onbemind

Sinds 3 jaar ontmoet ik gasten van over de hele wereld aan mijn keukentafel voor een kennismaking met de Nederlandse keuken. Nieuwsgierig naar wat dat is boeken zij via verschillende websites een lunch, een diner of een foodtour. Ik ben de gelukkige bewoonster van een appartement aan de Amstel, met uitzicht op de Magere Brug. […]

Deze biertjes worden in Amsterdam gebrouwen

Waar Brabant en Limburg voorheen nog dé bierbrouwerregio’s van Nederland waren, is het tegenwoordig de hoofdstad waar je moet zijn voor een ambachtelijk lager. Nergens zijn zó veel brouwerijen als in Amsterdam. Tijd om de sterspelers uit ons netwerk aan je voor te stellen. In ruim tien jaar tien is het aantal bierbrouwers binnen de […]

A van Asperge

Hoe Nederlands is de asperge? Hoe Limburgs is de asperge? Op deze beide vragen is niet eenduidig  antwoord te geven. In 2012 werden er in Haarlem aspergezaden uit de 17de eeuw gevonden, bewijs dat de aspergeteelt destijds ook in Nederland beoefend werd. Immers, voor aspergeteelt zijn ook vrouwelijke planten – voor het zaad nodig -, […]

Luxe of noodzakelijkheid

Specerijen, sauzen gebonden met amandelen, granaatappels en artisjokken… Wanneer je over de keuken van de Gouden Eeuw en eerder hoort, gaat het al rap over verfijnde gerechten. De kookboeken die we uit die periodes hebben staan er vol mee. Maar ze geven een vertekend beeld. Allereerst werden allerlei vanzelfsprekende zaken niet genoemd. Groenten koken? Veel […]

Zonder zout geen haringkaken

Volgens velen is de Nederlandse inventieve grensverleggende keuken begonnen met het haringkaken, andere landen kijken nog steeds met verbazing naar die uitvinding van Willem Beukelszoon uit de 14de eeuw. Wie bedenkt er nu dat je alle organen dient te verwijderen, op de alvleesklier na, en dan in zo’n redelijk kleine vis? Enzymen uit de alvleesklier […]

Vleesverlakkerij

Ontelbare onderzoeken wijzen ons erop dat wanneer wij met zijn allen minder dieren zullen eten wij zelf de wereld een heel stuk de goede kant op kunnen helpen. Weg van de verdoemenis die ons nu voor ogen wordt gehouden als we op de huidige voet door blijven leven. De voedselindustrie heeft dit inzicht inmiddels ook […]

Zilver uit de zee

De reizen naar de Oost en de exotische producten die mee kwamen naar Holland zoals specerijen, zijde en porselein kennen we allemaal als importproducten van de VOC. Volgens velen zijn dit de producten waarmee de handel in die tijd floreerde. De haring als goudmijntje is daarentegen minder bekend. De zoutharingvisserij was van grote economische betekenis […]